Biznis Društvo

Kako se manipuliše kupovnom moći i nejednakošću

Rastuće nejednakosti i akumuliranje bogatstva u rukama manjine se, osim kroz izostanak progresivnog oporezivanja i poreske evazije, mogu delom objasniti i bujajućom korupcijom

Foto Jerome Cid / Stock Budget / Profimedia
okt 02 2023, 05:00

Podeli

Težim istini, istina nije nikada nikoga povredila. Ono što nas povređuje je istrajavanje u samoobmani i neznanju.
Marko Aurelije

Siromaštvo je jedna od najizraženijih devijacija savremenog društva. U krajnjoj instanci, veliko i zastupljeno siromaštvo je pokazatelj izraženih nejednakosti u raspodeli dohotka i bogatstva. U tekstu Srbija i pošast siromaštva videli smo da Srbija spada među najsiromašnije zemlje u Evropi i da prednjači u siromaštvu u odnosu na uporedive bivše tranzicione zemlje koje su danas članice EU. Samim tim, sva je prilika da Srbija spada u zemlje sa najvećim nejednakostima u raspodeli kako u Evropi, tako i među uporedivim bivšim tranzicionim zemljama.

Ekonomisti su prevashodno zainteresovani za analizu nejednakosti u raspodeli plata, dohotka i bogatstva. Plata je kompenzacija na ime rada, dok je dohodak širi koncept, i pored plate podrazumeva prihode koje generiše vlasništvo nad određenom vrstom imovine – kamata, profiti, rente, dividende i kapitalni dobici koji se realizuju kada se neka imovina proda po većoj ceni nego što je plaćena. Takođe, u dohotke spadaju i transferna plaćanja države poput penzija, socijalne pomoći, osiguranja za slučaj nezaposlenosti itd.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price