SPF
Zdravlje

Halo, SPF policija

Moramo li stvarno da budemo toliko namazani?

SPF Iskustvo je pokazalo da su nam danas potrebni faktori od 30 i 50, pa se uglavnom tako i prave SPF kreme, ali je recimo zimi sasvim dovoljan faktor 15 za antiejdžing i usporavanje starenja / Ilustracija Freepik
jun 21 2024, 05:00

Podeli

Vremenske prognoze posebno u letnjem periodu zvuče kao da su iz sekcije hronika i “udarne vesti”, vrlo često se najavljuju pomalo zastrašujuće. Naviknuti na visoke temperature letnjih meseci, uvek se iznenadimo kako ipak može da bude vrelo.

To znači: ne izlazite bez zaštitnog faktora ili SPF na sunce. Ako ste i odbijali da se mažete, sunce vas je opomenulo. Ako nije sunce, onda su kampanje i lekari koji beleže porast obolelih od raka kože. Opet, Instagram i Jutjub vas opominje da zaštitni faktor mora da se nanosi cele godine, bez obzira na vreme i prilike.

Predstavnici australijskog javnog zdravstva – zemlje s najvišom stopom raka kože, koja je godinama preporučivala nimalo sunca – prošle godine su učinili nešto iznenađujuće: izdali su novu preporuku, koja prvi put uzima u obzir pozitivan doprinos sunca.

Zvuči kao izmišljanje rupe na saksiji reći da je sunčeva svetlost dobra, ali njihov zaključak je da “potpuno izbegavanje izlaganja suncu nije optimalno za zdravlje”, kako se navodi u objavi. UV zraci izazivaju rak kože, ali za mnoge osobe neizlaganje može biti jednako štetno kao i previše sunca, navode u saopštenju.

Dugo se već zna da je izlaganje suncu važno za sintezu vitamina D u koži, a nizak nivo vitamina D povezivao se s brojnim zdravstvenim problemima (počev od autoimunih bolesti kao što je multipla, preko povećane stope moždanih udara, kancera i sl., do sprečavanja preloma). Imao je važno mesto i tokom pandemije.

Do 2020. godine, jedna od šest odraslih osoba koristila je vitamin D kroz suplemente, kako navodi magazin Atlantik. Bilo bi idealno kada bi vitamin D bio tako čudotvoran.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price