Biznis

Kakvog je zdravlja američki kapitalizam?

Svaka godina populističke vladavine odnosi jedan odsto rasta, a 15 godina populističke vladavine košta 10 odsto BDP po glavi stanovnika

/ Ilustracija Freepik
jan 10 2024, 05:00

Podeli

Hvala na pitanju, dobro. Tako bi mogao da glasi odgovor na pitanje kakvog je zdravlja američki kapitalizam. Temelji sistema i performanse i dalje su mu u dobrom stanju. Stari dobri kapitalizam odlično se drži za svoje godine. Istina, naiđe poneka “prehlada” a preti i opaki virus. Ali, sve u svemu, imunitet mu je i dalje visok pa što je stariji, sve je vitalniji i istrajno odoleva pokušajima protivnika slobode – populista i diktatora – da ga ocrne i penzionišu.

Ovako bi u najkraćem mogao da glasi zaključak iz Godišnjeg izveštaja o zdravlju demokratskog kapitalizma za 2023. godinu. Naslov – “Vrednovanje kvaliteta tržišne konkurencije” – nije slučajno odabran. Sugeriše ključni nalaz iz dijagnoze (zdrava konkurencija) i upućuje na potrebu daljih istraživanja jer moguće loše posledice proizašle iz nižeg kvaliteta tržišne konkurencije imaju veliku važnost – one mogu da umanje poverenje društva u tržišnu ekonomiju. Konkurencija je suštinski sastojak tržišne ekonomije, a njen kvalitet ključni je pokazatelj zdravlja tržišne privrede.

Ovo je drugi izveštaj koji je pripremio Pravni centar Deni (osnovan 2020. godine) pri Univerzitetu Džordžtaun, s namerom da proceni koliko kvalitetno tržišna ekonomija služi dobrobiti američkog demokratskog društva.

Dubinsko skeniranje istraživača Centra pokazuje da skoro nema razlike u dijagnozi dobrog zdravlja demokratskog kapitalizma u izveštajima za 2022. i 2023. godinu. Za dobar imunitet zaslužni su čvrsti temelji – sloboda, demokratija i tržište – na osnovu kojih američki ekonomski sistem nastavlja da generiše rastuću količinu ukupnog bogatstva.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price