Biznis business week

Ko je kriv za inflaciju – država ili kapitalisti?

Koliko ima istine u optužbi da je "inflacija pohlepe" proizvođača i trgovaca kriva za rast cena?

/ Photo by fikry anshor on Unsplash
sep 09 2023, 06:00

Podeli

Drž’te lopova!

To je udarni poklič u novom lovu na krivce za – greedflation. U toj hajci “žrtveni jarci” su proizvođači i trgovci koji su optuženi da koriste inflaciju za neopravdano povećavanje profitne marže, iako im troškovi proizvodnje nisu toliko porasli da bi opravdali poskupljenje. “Inflacija pohlepe” postala je, zbog nesposobnosti kreatora ekonomske i monetarne politike da obuzdaju rast cena, gotovo jedini krivac za to što potrošači skupo plaćaju krmenadlu, zejtin, keks, paradajz, toalet papir, deterdžent za veš, lekove, sladoled, supe, frižidere, televizore, automobile, zbog čega proizvođači i trgovci pune džepove uvećanim profitima. 

“Profiterske kompanije su uzrok inflacije”, vrišti naslov u jednom beogradskom dnevnom listu koji citira saopštenje evropske potrošačke organizacija BEUC u kome se kaže da je “sve više dokaza da je deo inflacije uzrokovan profiterstvom kompanija”. Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u junu da je rast korporativnih profita bio najveći razlog (50 odsto) rasta inflacije u evrozoni u poslednje dve godine. Studija Banke federalnih rezervi Kanzas Sitija otkrila je da je rast profitne marže bio daleko najvažniji faktor koji je pokretao inflaciju u 2021. godini.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price