Feljton: Andrić kakvog još nismo upoznali Kultura

Nepoznati Andrić: Poslednje tajne nobelovca

Šta je jedan Nemac, autor knjige "U požaru svetova" ispričao o biografiji velikog pisca, o čijem je životu snimljena serija "Nobelovac"

/ AFP / AFP / Profimedia
okt 05 2024, 05:08

Podeli

Nije da velikim piscima treba takva vrsta “reklame”, ali nema sumnje da će najavljena serija “Nobelovac”, čije emitovanje počinje ove subote na 1. programu RTS-a, pobuditi novo interesovanje za Iva Andrića. Ponovo će se pričati o njegovim knjigama, o njegovim ljubavima, o njegovim kontroverzama, o onome što je bio kao mlad i onome što je postao kao star; o onome što znači svim “njegovim” narodima i svim narodima – a ima toga – koji su ga se odrekli.

Jedan od najvećih poznavalaca Andrića i njegovih ideja ne pripada nijednom od naših naroda, mada se dosta bavi ovim prostorima. Nemački novinar Mihael Martens, dugogodišnji saradnik Frankfurter algemajne cajtunga, autor je knjige “Ivo Andrić: U požaru svetova”, koja je prvobitno objavljena u Nemačkoj, a potom i u Srbiji, u izdanju Lagune, pa u drugim zemljama regiona.

Sa Martensom smo razgovarali tada, o Andrićevom poreklu, idejama, diplomatiji, mržnji, Srbima i Hrvatima. Kao što ćete videti u ovom sažetku, ništa od toga nije izgubilo na važnosti. Baš kao ni Ivo Andrić.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price