Sport

17/09/24: Nova era fudbala

Šta donosi nova Liga šampiona (i ostali evrokupovi) i koji su problemi koje rešava novi koncept takmičenja

/ Ilustracija VP / Screenshot
sep 17 2024, 05:05

Podeli

UEFA Champions League. Neprikosnoveni Olimp modernog svetskog fudbala.

Mnogim čitaocima ovih redova elitno evropsko fudbalsko takmičenje i osam grupa od po četiri tima su sinonimi. Ovakav sistem je, uz male promene, potrajao punih četvrt veka i postao simbol dve uzastopne fudbalske modernosti, one sa prelaza vekova u kojoj je kvalitet koncentrisan u grupu velikih klubova, i one desetak godina kasnije, koja je donela taktičku, a malo zatim i analitičku revoluciju.

Ova jesen za mnoge od njih biće prvo suočavanje sa nepoznatim, otprilike kao kada se nama iz prepotopske ere prvi put na programu pojavila grupna faza, krajem novembra 1991. godine. Kada se u utorak od 18.45 lopta zakotrlja u Torinu i Bernu otpočeće avantura, koja će pomeriti sve standarde na koje smo navikli u evrokupovima.

Ta promena je zbunjujuća, drastična, iznuđena, iščekivana, neophodna. I nije komplikovana kako vam se može učiniti. Probaću da vam je približim iz različitih aspekata.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price