Aleksandar Čeferin
Sport

Copy Aleksandar, paste Aleksandar

Kako je Čeferin u Parizu odneo još jednu veliku pobedu

Aleksandar Čeferin Aleksandar Čeferin / Thomas Haesler / imago sportfotodienst / Profimedia
feb 11 2024, 12:27

Podeli

Četrdeset devet glasova za, jedan protiv i jedan uzdržan. Statut UEFA je u četvrtak promenjen na 48. Kongresu u Parizu, a da se bezmalo niko nije usprotivio. Jedini glas protiv stigao je od Fudbalske asocijacije Engleske, koju nisu podržali ni ostali savezi Ujedinjenog krajevstva (sa Gibraltarom ih ima pet, svaki jedanaesti član UEFA), niti bilo koja od nacija severne i zapadne Evrope, koje su generalno veoma nezadovoljne načinom na koji je fudbal vođen i povremeno izvode performanse u tom smislu.

Ne da bi to nešto promenilo – još kad je dojučerašnji potpredsednik Zvonimir Boban otvorio novi hrvatsko-slovenački front, posle sporne arbitraže graničnih nesuglasica 2017, bilo je jasno da će kao i tad pobedu odneti desna strana Sutle. Iako su mnogi širom kontinenta pohvalili stav nekadašnjeg igrača Dinama i Milana kao principijelan, u roku od 48 sati postalo je jasno da će Aleksandar Čeferin odneti još jednu pobedu.

Boban, koji je za kratko vreme ostavio dubok trag u FIFA, bio je u prethodne tri godine jedan od prvih Čeferinovih saradnika i stubova balkansko-istočne politike, koja već skoro deceniju dominira u evropskom fudbalu. Na najavu da predsednik odustaje od reforme iz 2017, najsvetlije tačke svog već osam godina dugog mandata, bivši šampion Evrope je objavio otvoreno pismo i napustio svoju funkciju glavnog operativca.

Matematika je egzaktna nauka – za promenu statuta potrebna je dvotrećinska većina, što će reći da je potrebno skupiti 19 od 55 članica UEFA da bi se inicijativa zaustavila. Dan-dva posle Bobanovog istupanja čak su i čelnici Hrvatskog nogometnog saveza potvrdili da će glasati za promenu, u strahu od posledica ostajanja u debeloj opoziciji. Već danima uoči Kongresa spekulisalo se da bi Englezi zaista mogli da ostanu sami u protivljenju. Ni u jednom trenutku broj potencijalnih buntovnika nije stigao ni do 15. Nešto kao izbori u Srbiji – mnogi znaju, ali moraju.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price