Sport

Vrli novi svet multiklubova: Smemo li ovo da pokušamo kod kuće?

Kada se u naše doba govori o multiklub konceptu, priča krene (a često se i završi) od dve rivalske organizacije koje su napravile globalne imperije. Red Bull i City Football Group počivaju na različitim osnovama i imaju upadljivo različit modus operandi, ali je priča o multiklubovima mnogo šira od njih

MARTIN RUETSCHI / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia
maj 02 2023, 10:56

Podeli

Gornje redove na fudbalskoj mapi Evrope retko popunjavaju imena na koja nismo navikli. Uspeh koji je za veoma kratko vreme ostvario Union St Gilloise utoliko je veći. Ako pratite fudbal makar površno, niste mogli da ih ne primetite, makar zbog plasmana u četvrtfinale UEFA Conference League.

Klub slavne istorije iz prijatnog i ušuškanog briselskog južnog predgrađa iskoristio je pandemijsku pauzu za dramatičnu transformaciju. Pre samo tri godine oni su bili prosečna drugoligaška ekipa, ali od jeseni 2020. njihovi rezultati graniče se sa natprirodnim: osvajanje druge lige sa 20 bodova razlike, ispuštena titula u povratničkoj sezoni u elitnom rangu, ravnopravna borba za titulu uz dugu i uspešnu evropsku avanturu.

Za USG znam od detinjstva, jer su bili redak primer kluba sa mnogo trofeja, kojeg osamdesetih nikako nije bilo u prvoj ligi svoje zemlje. Union je, zapravo, preko pola veka bio najtrofejniji klub u Belgiji (1910-1966), a pre ovog veka prestigao ih je samo gradski rival Anderlecht. Ali, poslednju od 11 titula šampiona svoje zemlje žuto-plavi su osvojili još 1935. godine, a iz elitnog ranga ispali su upravo onih dana kada je Beograd bio domaćin Kupa šampiona u fudbalu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price