Menstruacija
Psihologija Zdravlje

Vreme je da pričamo o prvoj menstruaciji

Zbog tradicionalnih uverenja, neke devojčice već u ranom uzrastu zaključuju da je biti žena komplikovano iskustvo ispunjeno neprijatnošću i sramom

Menstruacija Prva menstruacija nije neprijatna samo za devojčice već i za njihove roditelje, pre svega jer ona predstavlja uvod za priču o seksualnosti / Ilustracija Freepik
jun 16 2024, 05:00

Podeli

Da li prva menstruacija zahteva posebnu pažnju i edukaciju odraslih ili bi to bilo bespotrebno problematizovanje nečeg sasvim prirodnog? Kako da odrastanje devojčica prestane da bude praćeno osećanjima neprijatnosti i stida? Kako prepoznati da li je u pitanju samo pubertet ili je vreme za razgovor sa psihologom? Česta su pitanja s kojima se susrećem u radu s roditeljima, pa je ovaj tekst nastao kao pokušaj da ponudim neka pojašnjenja, i nadam se, podstaknem roditelje da odškrinu nove perspektive u pogledu na pubertet i menstruaciju svojih devojčica.

Kod devojčica uobičajeno ulazak u pubertet kereće oko 10, 11, 12. godine, s javljanjem prve menstruacije (menarhe). Strah, nesigurnost, slaba kontrola nad emocijama i ponašanjem, uobičajeni su pratioci kada se dete nađe na pragu nesagledivo velikih i nepredvidljivih promena – hormonskih, fizioloških, seksualnih, socijalnih, kognitivnih, neuroloških. Promene koje donosi ovaj period narušavaju do tada postignut opšti balans u funkcionisanju deteta nezavisno od konkretne situacije, što se ogleda kroz nestalnost na nivou stavova, ponašanja, odgovornosti i raspoloženja. Ovaj period je ogromna šansa za razvoj potencijala i dalje emotivno sazrevanje deteta, ali i plodno tle za zastoj u razvoju i razvijanje različitih simptoma.

Ne treba ništa shvatati kao zagarantovano, pa ni to da pubertet zasigurno vodi građenju zdrave autonomije i stabilnijem osećaju identiteta. Kako će devojčice i njihovi roditelji proći kroz ovaj period pre svega zavisi od toga koliko su uspeli da razreše zadatke prethodnih faza i ostanu povezani i bliski sa jedne strane, ali i koja uverenja prema prvoj menstruaciji i pubertetu roditelji imaju sa druge.

 

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price