Jajnici
Nauka Zdravlje

Jajnici su ključ za dugovečnost

Istraživanja o jajnim ćelijama mogla bi da otkriju enigmu za produžetak životnog veka

Jajnici Saznanje o uticaju reproduktivnih organa na ukupnu dugovečnost ljudskog roda zahtevaće više istraživanja / Ilustracija VP
феб 25 2024, 05:00

Podeli

U proleće 2017. godine, u raskošnoj vili holivudskog producenta Normana Leara, skupio se ansambl intelektualaca. Njihova pažnja bila je usmerena ka temi koja je tada osvajala naučne krugove i duboko prožimala misli mnogih – pronalaženje leka za dugovečnost.

Okupljeni su bili istaknuti naučnici, među kojima je bio i iskusni lekar u sedamdesetim godinama Viktor Dzau, predsednik Nacionalne akademije medicinara Sjedinjenih Američkih Država. Njegove reči o važnosti suočavanja sa procesom starenja odjekivale su u elegantnoj sali, najavljujući istovremeno i naučno takmičenje čiji je cilj bio pronalaženje revolucionarnih metoda produžetka ljudskog životnog veka.

Međutim, fokus publike nije bio samo na Dzauovom govoru. U tom trenutku, na pozornici je trebalo da bude i Nikol Šanahan, izvršna direktorka softverske kompanije za intelektualnu svojinu, sa sedištem u srcu Silicijumske doline. Nikol, koja je privlačila pažnju svojom oštrom intelektualnom pojavom i dugom, zanosnom kosom, bila je pozvana da podeli svoje uvide o procesu praćenja novih istraživanja kroz patentni sistem.

Dok je Dzau ponosno govorio o svojim saznanjima, njene misli su ipak bile daleko od pozornice, izmeštene van Holivuda. U tom trenutku, ona nije mogla da se oslobodi sopstvenih unutrašnjih nemira. Njeno srce je ubrzano kucalo, a lice joj je crvenelo, ne od uzbuđenja zbog javnog nastupa, već od unutrašnje borbe koju je vodila.

Uzrok tome bio je njen privatni život, isprepleten sa poslovnim poduhvatima. Njoj i njenom partneru Sergeju Brinu, suosnivaču Googlea, nije polazilo za rukom da ostvare svoje snove o potomstvu. Iako je imala samo 31 godinu, Nikol Šanahan mučili su unutrašnji nemiri o reproduktivnom zdravlju. Stalna prisutnost straha od neplodnosti, kao i svest o prolaznosti vremena koje je određivalo njen život, stvarali su nemir u njoj, piše Fajnenšel tajms.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price