Svet

Zašto Hamas nije “kenselovan”

"Ako je neznanje epidemija, Harvard je Vuhan"

/ Rick Friedman / Polaris / Profimedia
okt 30 2023, 05:00

Podeli

Britki um američkog komičara Bila Mera izbacio je rečenicu koja u dobroj meri oslikava radikalizaciju dela studenata jednog od najprestižnijih univerziteta u Americi i svetu koji su podržali Hamasove teroriste: “Ako je neznanje epidemija, Harvard je Vuhan.” Međutim, nisu studenti na Harvardu, ali i na drugim prestižnim visokoškolskim ustanovama u Americi i zapadnom delu svetu, prvi put na strani najkrvavijih diktatora ili terorističkih organizacija.

Oksford i Kembridž su između dva svetska rata bili leglo Staljinovih pristalica i posledično špijuna koji su se infiltrirali ne samo u obaveštajne službe Ujedinjenog Kraljevstva već i u brojne sastave vlada kao i u samu kraljevsku porodicu. U Parizu je većina docenata na fakultetima bila upisana ili je bila simpatizer Francuske komunističke partije a u Staljinu su videli bezgrešnog lidera.

Na drugoj strani, fakulteti širom Evrope i Amerike su tokom dvadesetih i tridesetih godina bili krcati oduševljenim sledbenicima fašističkih i nacističkih ideja. Kasnije su svi brisali ili negirali mladalačke političke ljubavi. Na njihovu sreću tada nije bilo interneta i društvenih mreža, pa se sve završavalo sa rekla-kazala.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price