Svet

“Gaze više neće biti”, kažu Izraelci

Hamasovci su izabrali namerno meke mete, civile i želeli su da stvore strah i zato su bili brutalni. Zato su teroristi

/ Jack Hill / News Licensing / Profimedia
окт 18 2023, 05:01

Podeli

Stav da se sada mora obračunati sa Hamasom i svim srodnim strukturama u Izraelu je vrlo snažan i zato se priprema vojna sila koja će kao valjak da poravna sve pred sobom. “Gaze više neće biti”, kaže puno Izraelaca u uniformi. Tako oni sada posmatraju problem pred kojim se nalaze kako da se eliminiše palestinski militarizam. Način na koji će da se reši bezbednosni problem može da se nasluti iz poruke izraelskog Generalštaba za sve u sektoru Gaza da odu iz naselja na jug kroz dva koridora – jedan obalski putem i još jedan koji ide po dubini preko grada Han Junis. Shvatili su šta se dešava u Kairu i Amanu i rekli su da ne žele da prihvate izbeglice. Civili će morati da izađu iz prostora gde se će se voditi borbe ili imaće male šanse da prežive.

Hamas to zna i zato ne želi da dozvoli odlazak civila. Izraelci objavljuju obaveštajne izveštaje o tim zabranama da se zaštite civili jer njima to ide u prilog da pokažu da se njihov protivnik koristi vlastitim narodom kao štitom pred vatrom koju su sami prizvali. Izraelski Cahal prebrojava bataljone, mobilizacija je u punom toku i dekonzervira se tehnika. Čeka se naredba za pokret tenkova.

Rat u Ukrajini se nastavlja i ruska vojska je sredinom oktobra posle dužeg vremena prešla iz odbrane u ofanzivu na nekolika pravaca na severu i centralnom delu ratišta. Vode se ratovi po Africi koji doduše privlače skromnu pažnju svetskih medija, ali puca se u Maliju, po Sudanu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price