Svet

Unutrašnji sukobi u Izraelu koji su prethodili napadu Hamasa (ili šta kritičari zameraju Netanjahuu)

Koje su tenzije unutar izraelskog društva koje su, prema nekim analitičarima, izazvale sukobe unutar aparata sile Izraela i prethodile napadu Hamasa?

Protesti protiv Netanjahua iz septembra ove godine / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
okt 15 2023, 05:00

Podeli

Tekst piše Šarl Enderlan, tekst je iz Monde diplomatiquea. Više tekstova potražite na sajtu LMD-a na našem jeziku.

***

Početkom godine, savetnici premijera Benjamina Netanjahua bili su ubeđeni da će vremenom utihnuti protivljenje kontroverzno restrukturiranje pravosudnog sistema – što je u osnovi namere da se institucije potpuno preobraze – i da će broj demonstranata koji se protive reformi početi da opada kroz nekoliko nedelja. Prešli su se. Izrael se nikada u svojoj istoriji nije susreo s toliko masovnim, politički angažovanim i tako istrajnim okupljanjem naroda. Svake subote, stotine hiljada ljudi izlazilo je iz kuće. Neki su nosili nacionalnu zastavu, neki transparente napravljene za ovu priliku. Svi su na hebrejskom vikali: „Demokratija!“ i horski skandirali strofe spevane za ovu vladu: „Naišli ste na pogrešnu generaciju. Ako nema jednakosti, svrgnućemo vlast“. Svi se slažu da ova reforma želi da poveća moć izabranih predstavnika na uštrb sudija i Vrhovnog suda, što sve podriva osnove izraelske demokratije.

Ovo veliko buđenje dela stanovništva pokrenula je laička elita. No, ta elita nije ustala 19. jula 2018, kada je Netanjahuu uspelo da Kneset usvoji zakon po kom se Izrael definiše kao nacionalna država jevrejskog naroda (1). Vrhovni sud je potvrdio zakon kojim se diskriminišu nejevrejski građani. Do reakcije je došlo tek tokom poslednje nedelje decembra 2022, kada je Netanjahu oformio novu vladu, u kojoj učestvuju pripadnici radikalnih cionističkih religioznih stranaka i ideološki naslednici organizacije koju je 1968. osnovao rasistički rabin Meir Kahane u Sjedinjenim Državama (2).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price