Pronađeno u prevodu Svet

Supersila koja sumnja u sebe

Vašington je danas zahvaćen talasom panike i sumnje u svoje sposobnosti. Da li Amerika sme da se odrekne sveta koji je sama stvorila?

/ Ilustracija Freepik
feb 19 2024, 05:00

Podeli

Tekst Farida Zakarije “The Self-Doubting Superpower” objavljen je u časopisu Foreign Affairs. Za Velike priče priredio Uroš Jovičić

***

Većina Amerikanca smatra da je njihova država na nizbrdici. U istraživanju Pew Research Centera iz 2018. godine, kojim su Amerikanci ispitivani o tome kako vide svoju zemlju 2050. godine, 54 posto ispitanika reklo je da misli kako će američka ekonomija biti slabija nego u tom trenutku. Čak i veći procenat od tog – oko 60 odsto ispitanika – bilo je saglasno oko toga da će opšta uloga Sjedinjenih Država u svetu biti manje važna nego 2018. godine.

To ne bi trebalo da iznenadi bilo koga; politička atmosfera obeležena je osećajem da čitava zemlja ide u pogrešnom smeru. Prema dugoročnom Galupovom istraživanju, procenat Amerikanaca koji su zadovoljni putem kojim idu Sjedinjene Države nije prešao 50 odsto već 20 godina. U ovom trenutku, u februaru 2024, taj procenat se kreće oko 20 odsto.

Decenijama je glavno pitanje koje je određivalo ko će pobediti u predsedničkoj trci u Americi bilo: ko je optimističniji kandidat? Od Džona F. Kenedija, preko Ronalda Regana, do Baraka Obame, oni koji su imali svetliji pogled na svet odnosili su prevagu u predsedničkoj trci. Ali je onda 2016. godine Amerika izabrala za predsednika političara čija je osnovna premisa kampanje bila pesimistična i dekadentna. Donald Tramp stalno je isticao da je američka ekonomija na konopcima, da su Sjedinjene Države bez poštovanja u međunarodnim odnosima i da je generalno čitav svet u „totalnom haosu“.

U svom inauguralnom govoru Tramp je govorio o „američkom pokolju“. Njegova aktuelna kampanja u osnovi se zasniva na istim tezama – tri meseca pre nego što je obznanio kandidaturu za izbore, objavio je promotivni video pod naslovom „Nacija u opadanju“.

Bajdenova predsednička kampanja 2020. godine bila je mnogo tradicionalnija. On je po pravilu recitovao već dobro poznati punchline da su „najbolji dani Amerike ispred nas“. Pa ipak, dobar deo njegove strategije od kada je izabran za predsednika bio je zasnovan na pretpostavkama da Amerika ide u pogrešnom smeru i da je tako bilo čak i kad su on i Obama bili na mestu predsednika i potpredsednika.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price