Svet

Američka disfunkcionalna politika

Dvanaest miliona Amerikanaca kaže kako bi podržalo nasilje u cilju vraćanja Donalda Trampa na vlast, dok 22 miliona Amerikanaca smatra da bi nasilje bilo opravdano ukoliko bi moglo da vrati pravo na abortus

Ilustracija / - / Stock Budget / Profimedia
avg 10 2023, 05:00

Podeli

Dok nacija klizi ka novim predsedničkim izborima, strah se polagano uvlači u svaku poru američkog društva. Raspoloženje je mračno. Samo 23 odsto Amerikanaca smatra da je zemlja na “pravom putu”, prema anketi “Njujork tajmsa” objavljenoj 1. avgusta, a 65 odsto njih mišljenja je da se nacija kreće u “pogrešnom pravcu”. Rejting podržavanja aktuelnog predsednika Džoa Bajdena iznosi oko 40 odsto, a polovina glasača koji se poistovećuju sa njegovom Demokratskom strankom ne bi želela da ga vidi na predstojećim izborima. A tu je i treća optužba Donalda Trampa, ovoga puta zbog pokušaja krađe na izborima 2020. Njegova podrška brojčano je niža čak i od Bajdenove.

Uprkos svemu tome, ponovna trka Bajden–Tramp čini se sve izvesnijom, naročito ako se u obzir uzme ozbiljan nedostatak kredibilnih alternativnih kandidata u njihovim partijama.

To je samo najnoviji dokaz da je, uprkos kulturnom dinamizmu, inovativnoj energiji i otpornoj ekonomiji, politika u Sjedinjenim Državama u proteklih 25 godina postala disfunkcionalnija nego u bilo kojoj drugoj bogatoj demokratiji – i taj problem postaje sve veći. Amerika je sada ono što je Abraham Linkoln nazivao “podeljenom kućom”. Pogledi na svet urbanih i ruralnih birača, onih sa tradicionalnim društvenim vrednostima i onih progresivnijih, više globalistički orijentisanih u svojim pogledima naspram populističkog dela, sada malo toga imaju zajedničkog.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price