Svet

Rusija je na raskrsnici, ali bez pozitivne opcije

Može li Putin da preživi Prigožina?

Ilustracija VP/Profimedia
jul 01 2023, 05:00

Podeli

Definicija Vinstona Čerčila da je Rusija rebus obavijen misterijom unutar enigme, kao i konstatacija Pitera Pomeranceva da u Rusiji nije ništa istina i da je sve moguće, najbolje objašnjavaju zašto nije uputno davati bilo kakve definitivne sudove o prošlonedeljnoj akciji vojne formacije “Vagner” pod komandom Jevgenija Prigožina.

Samo u takvoj zemlji je moguće da dok traje vojna pobuna čistači ulica rade svoj posao kao da je u pitanju bilo koji bogovetni i istovetni dan. Rusi generacijama znaju da pred vlašću, bila ona revolucionarna ili reakcionarna, jedino ispravno i racionalno držanje je držati jezik za zubima, nastaviti sa redovnim poslovima i čekati da se vidi šta će se desiti.

Veliki ruski pisac iz prošlog veka Vasilij Grosman, koga rusofili nikada ne citiraju kada glorifikuju rusku kulturu, još je tokom pedesetih godina prošlog veka pisao da će istinska revolucija u Rusiji doći tek kada se narod konačno odrekne svoje ropske naravi. Prošlo je sedam decenija i Grosmanova teorija je istinitija nego ikad.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price