Svet

Pobuna Vagnera: Kako je “puklo” između Putina i Prigožina

Putin je odavno procenio da će morati da rasturi svojih ruku delo – muzikante. Akcija je bila pripremljena i čekalo se samo da muzikanti odu sa fronta

Jevgenij Prigožin / Foto Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia
jun 24 2023, 13:24

Podeli

Prigožinov orkestar svira poslednji put. U tajnosti nedeljama je pripreman udar ministarstava sile, koji je Kremlj odoborio i podržao, protiv paravojne formacija stvorene za obavljanje tajnih zadataka za – Kremlj.

Desilo se neminovno. U jednoj državi, i to u ratu, ne može da postoji konkurencija legalnoj oružanoj sili i zato je od kako su “muzikanti” stekli ratnu slavu u Donbasu bilo pitanje vremena kada će doći do direktnog sukoba između njih i ruskog ministarstva odbrane.

Mesecima su tenzije narastale. Teatralni izleti Prigožina gladnog medijske pažnje i priznanja usmereni su svom silom na ego ministra odbrane Šojgua i njegovog načelnika Generalštaba, generala Gerasimova. Promenama krivičnog zakonika tokom rata je uvedeno da se kažnjava diskreditacija ruske vojske, ali pravila vrede samo za male ljude, za par reči izgovorenih pred nekim ruskim Ilijom Čvorovićem. Prigožin je svakodnevno slao otrovne poruke direktno u metu, ka vodećim ljudima ruskog vojnog sistema koje je verbalno ponižavao, krivio za vrlo loše vođenje rata, visoke gubitke u živoj sili, besmisleno veliki utrošak sredstava ratne tehnike.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price