Svet

Rusija boljšaja, ali ima mnogo “muzikanata”

Čini se da se neko nagodio da "muzikanti" pređu granicu Donbasa i Rusije (onu koja zvanično ne postoji) neuznemiravani od graničnih jedinica

/ Rossiya 24 / Zuma Press / Profimedia
jun 28 2023, 05:00

Podeli

Koncert završen! Naredio Prigožin da odredi “muzikanata” pokupe instrumente, od pušaka do tenkova, i predaju svu imovinu jedinicama Južne vojne oblasti u okolini Rostova na Donu. Većina pripadnika paravojnih jedinica nije učestovala u pobuni, ceni se dve trećine od nekih 24.000-25.000 boraca, ali neće rusko ministarstvo odbrane dozvoliti da oni kao celina ostanu na frontu. Cenimo da se više neće ponoviti greška da neki sastav nezavisno od ruske vojske ima zonu odgovornosti u kojoj je “jedina vlast”.

Oni koji su bili učesnici pobune zvanično neće biti krivično gonjeni, tako kažu vlasti, a kod Rusa nikada se ne zna. Možda će da se predomisle organi reda i poretka. Kako bilo, nije pametno narediti da skine uniformu nekoliko hiljada ostrvljenih ratnika i da oni odu u gradove u pozadini. To su tvrdi ljudi, navikli na ratni muški komunizam, brutalni. Jedan detalj iz haotičnog razvoja prilika 24. juna – čini se da se neko nagodio da “muzikanti” pređu granicu Donbasa i Rusije (onu koja zvanično ne postoji) neuznemiravani od graničnih jedinica, ali neki pobunjenici su bezrazložno pucali u kolena mladića koji su na obaveznom služenju roka. Ništa neobično, imali smo i mi iskustvo sa arkanovcima i njihovim metodama rada i nametanja sile i volje regularnoj vojnoj sili.

Rusija baljšaja, ali ima mnogo “muzikanata”. Čak i posle “bahmutske klanice” u kojoj su uz redovni priliv ljudstva prepolovljeni ostalo je više kadra u borbenim jedinicama pod komandom Prigožina nego što Vojska Srbije ima u celini, računajući sve komande, jedinice i ustanove, svaku stražu i skladište.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price