Svet

Ko je pobedio u jednodnevnom rusko-ruskom ratu

U časovima kada je Rusija klizila u građanski rat u senci su se vodili pregovori. Odluka Prigožina da prihvati egzil otkrila je njegovu stvarnu nameru – da sačuva sebe od robije ili od metka

Ilustracija VP/Profimedia
jun 25 2023, 17:45

Podeli

Verovatno ste već čuli za puno teorija koje pokušavaju da izracionalizuju burnu subotu 24. juna. Po nekima sve su to zamršene kombinacije Kremlja koje mi obični ljudi ne možemo shvatiti, za neke CIA je ta koja je platila koliko treba i kome treba da oslabi Rusiju. Ma svašta može da se pročita i sazna u kafiću.

Jedna slabost svih tih „trilera uživo“ je ignorisanje ljudskog faktora, efekta haosa, uticaja ličnosti sa liderskim odlikama koje povedu ljudi, a onda prave plan u hodu. Recimo, da se Prigožin suočen sa planom da ga eliminišu, nije pomirio sa tim i preduzeo je šta može u kratkom vremenskom roku.

U Moskvi su sasvim očigledno iznenađeni odlučnim i brzim prodorom “muzikanata”. Po svim pravilima državnog udara zauzeli su ključne tačke u Rostovu na Donu, za vojsku najbitnije – Komandu južnog vojnog okruga, organe bezbednosti, kritičnu gradsku infrastruturu, razmestili su se na važne raskrsnice. Ušli su pobunjenici u bazu Milerovo, dom 31. lovačkog avijacijskog puka koji leti na avionima Su-30SM i naredili avijaciji da nastavi da ratuje, ali pod kontrolom “muzikanata“.

Sa “muzikantima” je gotovo. Cenu su platili letači koji su izginuli u oborenim mašinama. Od Prigožina njihovim porodicama – “izvinite i 50 miliona rublji”

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price