Svet

Prigožin, neposlušni plaćenik ili Putinov Šešelj

Komandant Vagnera Jevgenij Prigožin poginuo je u avionskoj nesreći...

Obrada VP / Foto Handout / AFP / Profimedia
avg 23 2023, 08:00

Podeli

Priča Jevgeniju Prigožinu iz pera Željka Pantelića nastala je u trenutku kada se vođa privatne i plaćeničke vojske Vagner toliko osilio da niko nije mogao da predvidi njegov sledeći potez. Ubrzo se dogodio i “puč” koji je prodrmao Rusiju i makar na dan učinio neizvesnom sudbinu ljudi koji tu zemlju vode iz Kremlja. Kada se kriza ekspresno okončala, delovalo je da će Prigožin nastaviti po starom, samo prinudno preseljen u Belorusiju. Danas su sve novinske agencije širom sveta prenele vest da je Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći. “U avionu Embraer, koji je bio na putu iz Moskve za Sankt Peterburg, bilo je sedam putnika i tri člana posade”, javila je agencija TASS. Pokrenuta je istraga. Ova priča o Prigožinu njegovom smrću dobija dodatnu vrednost.

Kleptokratija vodi Rusku Federaciju ka raspadu. Putem Jevgenija Prigožina krenuli su i drugi ruski oligarsi, siloviki, državne kompanije i ambiciozni političari na lokalnom i nacionalnom planu. Kao pečurke, od Vladivostoka do Sankt Peterburga niču privatne vojne formacije. Lista plaćeničkih odreda je sve duža: Gasprom, Ramzan Kadirov u Čečeniji, Sergej Aksjonov na Krimu, oligarh Genadij Timčenko, čak i ministar odbrane Sergej Šojgu ima svoju formaciju “dobrovoljaca”.

Geopolitički analitičari i istoričari često navode dva eklatantna primera koliko plaćeničke vojske mogu da budu opasne za svoje poslodavce i države. Almogaveri Ruđera de Flora su preteča današnjih plaćenika. Družina De Flora je po potpisivanju Mira u Kaltabeloti 1302. godine iznenada ostala bez posla jer nisu više bili potrebni sicilijanskom kralju Federiku II. Sedam hiljada plaćenika pod komandom De Flora biva angažovano od Vizantije za ratove protiv Turaka i Bugara. Međutim, De Florova armija zauzima Atinu i okolinu. Posle ubistva De Flora u organizaciji sina vizantijskog cara almogaveri sprovode raciju po celoj Grčkoj koja će u anale ući kao “katalonska osveta”.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price