Svet

Nije važno šta se desilo, važno je šta misli Rusija (da se desilo)

U ruskoj javnosti snažno se oseća stav da se treba osvetiti teroristima svih vrsta, ali to u terminima koje koristi ruska vlast podrazumeva ukrajinske vlasti i oružanu silu. Udari dronovima po odbrambenoj industriji, vojnim bazama i rafinerijama nafte u kominikeima definisani su kao teroristički čin, a to povlači neke posledice

Crocus City Hall / TASS / ddp USA / Profimedia
mar 28 2024, 05:00

Podeli

Nije važno šta se zaista desilo 22. marta u podmoskovskom “Krokus siti holu”, već šta će o tome da misli većina u ruskoj javnosti. Slika je formirana – izvršioci su sledbenici Islamske države, koordinirali su zadatak ukrajinski obaveštajci, a naručioci su naravno CIA i Mi6. Sve te sile udružile su se da bi destabilizovale međunacionalne odnose u ruskoj pozadini.

Putin je u javnom obraćanju 25. marta ostavio sasvim dovoljno prostora za mrke poglede ka Ukrajini – rekao je da je teroristički akt izvršen rukama radikalnih islamista, ali Rusiju interesuje naručilac i istraga će se nastaviti. Za ruski pogled na stvari sasvim očekivano je da ako Ukrajinci vode rat, onda se svaki čin nasilja može njima pripisati. Tvrdnje Amerikanaca da su teroristi vrbovani od Islamske države za Putina su razlog za rezervu, jer negiraju da postoji ukrajinski trag. Zasada i pored temeljitog propitivanja terorista uz pomoć indukcionog telefona na mošnicama i ostalih sredstava oni nisu dali imena. Cenimo da Moskva ima snažnu potrebu da sada pokaže prstom na ukrajinsku službu GUR kao u najmanju ruku podstrekača terorističkog akta i da bi već bilo objavljeno da su nešto konkretno pronašli, neko ime, telefonski broj, bilo šta korisno.

Zasada se ide samo na to da je “za očekivati” da Budanov, načelnik GUR-a, ne može da bude nevin i tačka. Ruska artiljerija jasno poručuje šta misli i na raketama za višecevne lansere i haubičkim projektilima poslali su poruke “Za Krokus siti”. Svete se jer rabota istražitelja nije pitanje koje treba da tišti frontovike.

Civili neka gledaju šta se kaže na TV, ali već su formirane jasne podele – većina koja podržava zvanični stav i kune Budanova, zatim ima onih koji su prepoznali priliku za razvoj nove teorije zavere – u prošlosti se kada se Putin uzdizao na vodeću poziciju pričalo o tzv. rjazanjskom šećeru, vrećama neke čudne materije koje su 1999. godine navodno pronađene u nekom podrumu u Rjazanju u vreme kada su teroristi za metu imali stambene zgrade i ubili su nekih tri stotine i više civila. Kod Rusa priča se da su to možda aktivnosti vlasti na pripremi terena za postavljanje novog predsednika na izborima 2000. godine i pridobijanje podrške javnosti za Drugi čečenski rat.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price