Svet

Živeti i umreti u Hamastanu

Ili će Hamas platiti nestankom najveći masakr Jevreja u jednom danu od Holokausta, ili će država Izrael načeti svoje temelje osvetom u Gazi, označavajući početak kraja jevrejske države

/ Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia
okt 13 2023, 12:49

Podeli

“Umre Samson i sa njim svi Filistejci”, vekovima je izreka koja služi da opiše osvetu čija je cena samouništenje i koja se odigrala u kutku Mediteranskog mora između Svete zemlje i Sinajskog poluostrva. Bitka za Gazu između terorističko-džihadističkog pokreta Hamas i Izraela, po svoj prilici, za jednu od dve strane biće takva. Ili će Hamas platiti svojim nestankom najveći masakr Jevreja u jednom danu od Holokausta, ili će država Izrael načeti svoje temelje osvetom u Gazi, označavajući početak kraja jevrejske države.

Gazu su osvajali Aleksandar Veliki, Rimljani, Persijanci, Rašidunski kalifat, krstaši, Mameluci, Osmanlije, bila je Gaza i britanska kolonija. Pre nego što je postala “najveći zatvor pod otvorenim nebom” sa Hamasom u ulozi zatvorskog upravnika, Gaza je prošla kroz dve okupacije, egipatsku i izraelsku.

Da bi se shvatila geneza tragedije koja se konzumira na području od Rafe do Severne Gaze, treba se vratiti u 1948. godinu. Danas mnogi zaboravljaju da je Palestincima i Jevrejima ponuđena solucija dve države sa Jerusalimom kao posebnom celinom koja bi bila pod međunarodnim nadzorom. Taj plan su odbile arapske države u ime Palestinaca, iste one muslimanske zemlje koje se već 75 godina bore za prava Palestinaca do “poslednjeg Palestinca”, a u poslednjih 40 godina i u ime islama.

Izrael je na osnovu Rezolucije 181 Generalne skupštine UN formirao svoju državu. Saudijska Arabija, Egipat, Sirija, Jordan, Irak, Liban i lokalni Palestinci umesto da formiraju novu arapsku državu po slovu rezolucije, napali su Izrael združenim snagama iz više pravaca.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price