Svet

Dve godine rata i dve škole mišljenja za okončanje sukoba

U Vašingtonu se razmišlja u dva pravca. Prvi se zalaže da se sa Rusima napravi dogovor o primirju po uzoru na korejski scenario, dok drugi podrazumeva nastavak rata i spremanje nove ofanzive s nadom da će u Moskvi doći do urušavanja sistema, pre ili kasnije

Detalj sa ratišta / Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia
феб 24 2024, 13:35

Podeli

Ofanzive su završene, počeo je rat iscrpljivanja u kome Moskva veruje da vreme radi za nju protiv Kijeva, a Vašington da se ratna avantura Kremlja pretvara u bumerang koji prosušuje resurse Ruske Federacije. U Evropi kupuju vreme, jedni s idejom da se spreme i naoružaju za buduće sukobe, drugi s nadom da će se rat završiti i da će se vratiti sve na “business as usual”.

Između predsednika Volodimira Zelenskog i američkih i evropskih lidera postignut je dvosmerni pakt. Sa ukrajinske strane glasi: “Mi se borimo za vas, a vi morate da nam date novac i oružje da bismo mogli da se odupremo Rusima.” Na drugoj strani odgovaraju: “Dajemo vam oružje i novac, ali vi imate zadatak da zaustavite Rusiju i primorate je da troši svoje resurse, smanjujući tako svoju sposobnost i kapacitet da otvori drugi front u Evropi.”

Zapadni saveznici moraju da pomognu Ukrajini da ostane na nogama u sukobu sa Rusijom, ako žele da zarade dodatno vreme. U EU, deo članica želi da ga iskoristi za naoružavanje i formiranje alternative NATO-u (bez obzira na to da li će Donald Tramp da se vrati na vlast ili ne), drugi deo je dezorijentisan između ideala, pragmatizma i političkih računica i samim tim sklon da podrži sve što odlaže donošenje teških odluka, treću grupaciju čini tvrdi antiruski blok sastavljen od nordijskih zemalja, pribaltičkih republika, Poljske i Rumunije, odnosno države koje mogu da budu napadnute, ako Rusija izađe kao pobednik iz rata sa Ukrajinom.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price