Svet

I onda je pala Avdejevka

Rusi slave. Stavili su pod kontrolu 31,75 kvadratnih kilometara po zvaničnoj proceni

/ - / Sputnik / Profimedia
feb 21 2024, 05:00

Podeli

Kada su preostala samo dva kilometra širine uskog grla koje vodi ka ukrajinskim položajima u rejonu Avdejevke, novi komandant oružane sile general Aleksandar Sirski potpisao je naredbu o povlačenju. Nisu imali izbora – ili uništenje ili povlačenje. Kadrovske promene i neki razlozi za koje ćemo možda saznati u posleratnoj memoaristici doveli su do odluke da se ide iz kotla prekasno i bez propisne zaštite jedinica koje su morale pod borbom da odu sa položaja.

Delovi 3. jurišne brigade koja je nastala od ultradesnih dobrovoljaca sledbenika Azova uvedeni su u borbe navodno 14. februara, a tri dana kasnije Avdejevka je pala.

Rusi slave. Stavili su pod kontrolu 31,75 kvadratnih kilometara po zvaničnoj oceni. Predsednik Putin pohvalio je komandanta Centralnog vojnog okruga (u ratu grupacije vojske “Centar”) general-pukovnika Andreja Mordvičeva i jedinice koje su od početka oktobra prošle godine vodile vrlo teške borbe i konačno slomile odbranu tog mesta. Na listi istaknutih sastava su brigade i pukovi iz Sibirskog, Uralskog i Privolškog okruga i Donbasovci.

Četrdesetosmogodišnjeg Mordvičeva voli Kremlj. On se istakao kao komandant združenog sastava koji je uzeo Marijupolj proleća 2022. godine, zatim je bio zamenik komandanta Južnog vojnog okruga i od februara prošle godine predvodi grupaciju “Centar”. Držao je distancu prema “muzikantima”, prijateljevao sa Čečenima.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price