Svet

Kako se NATO sprema za veliki sukob

Zasada situacija na frontu nije toliko loša po Ukrajince, ali zašto se u NATO-u govori o riziku od velikog rata?

Foto KAY NIETFELD / AFP / Profimedia
feb 09 2024, 05:00

Podeli

Pretnja da će veliki rat u Ukrajini da preraste u još veći rat ozbiljna je tema. Analizira se u NATO-u i prave se procene šta da se učini u pripremi za takav radikalan razvoj. Naravno, obaveštajne procene su poverljive, posebno u pogledu odrednica koje ukazuju na to gde će i kako da se postavi težište planova saveznika u pripremi za sukob sa Rusima. Treba pratiti indicije, a njih ima obilje. U nekoliko proteklih nedelja temom “veliki rat” ili barem parcijalnom agresijom istočne sile na pribaltičke države bavili su se relevantni mediji koji su zadržali klasično novinarstvo i nisu potonuli u trivijalizaciju kroz klikabilnost kontenta (takvi bez grižnje savesti stave u naslov preporuke za preživljavanje u nuklearnom ratu).

Na primer – BBC je 24. januara objavio stavove britanskog načelnika Generalštaba generala Sandersa da se mora računati na silu građana za slučaj velikorazmernog rata. The Times 28. januar – “Alijansa možda ima samo tri godine pre potencijalne ofanzive Putinove sile usmerene na vojnu infrastrukturu Nemačke”. Izvor – generali koji su svesni težine poruke. U Švedskoj stvorena je atmosfera pritiska o tome da sledi invazija na njih i Fince. Akteri atmosfere od teskobe do panike jesu lično premijer i ministar odbrane koji su pozvali na pripreme za odbranu.

Rumunski načelnik Generalštaba general Vlad rekao je da se treba pripremiti za rat protiv Rusije za slučaj da porazi Ukrajinu. Zato je predložio da se poveća proizvodnja municije i nabavi ratna tehnika i uvede obavezna vojna obuka i za muškarce i za žene starosti do 35 godina.

Priče o velikom ratu u medijskim analizama ilustrovane su strelicama naravno u crvenoj boji, kako drugačije, koje od Rusije idu preko pribaltičkih država na Baltičko more, priča se o koridoru Suvalki, pravcu koji je dobio ime po gradu u Poljskoj, ali misli se na oko 100 km prostora između isturenog komada ruske države – Kalinjingradske oblasti i Belorusije koji ide preko Poljske i Litvanije. NATO taj prostor vidi kao slabu tačku koja može da bude povod za rat sa Rusima i zato su čvrsto zatvorili Suvalki sa multinacionalnim bataljonima koji su u zahvatu postojećih komunikacija između Poljske i Litvanije.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price