Svet

Pad generala Zalužnog

Zelenski je svoj glumački talenat i iskustvo šoumena usmerio na veliku životnu rolu

/ Andriy Andriyenko/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
feb 14 2024, 05:00

Podeli

Zelenski čekao i dočekao – general Zalužni više nije glavnokomandujući ukrajinske oružane sile. Sledi talas smena kadrova na visokim pozicijama. Za javno mnjenje pripremljena je predstava. Pred kamerama general i političar čvrsto su se grlili, orden heroja predsednik u sivomaslinastom duksu uručio je generalu koji je takođe bio u sivomaslinastom. Jedan čovek malih gabarita, ali predsednik jedne po prostoru velike države zahvalio je generalu pozamašnih dimenzija za dve godine rada u odbrani otadžbine i pomalo licemernim tonom pozvao ga da i dalje ostane u timu koji će da vodi rat.

U pozadini zvaničnog protokola je oštar dug sukob. Zelenski, kada je počeo rat, nije se osećao ni fizički bezbedno ni kao ličnost koja u tom trenutku može da izađe na kraj sa svojom funkcijom vrhovnog komandanta. Rusi su očekivali da će prvih dana haos i beznađe da dovedu do brzog sloma svakog smislenog pokušaja organizacije ukrajinske odbrane, vatrene i patetične fraze iz političkih krugova nisu bile sredstvo efikasno ni protiv tenka ni protiv morala ruske sile. Presudno važan posao za ukrajinsku stranu u prevladavaju prvog šoka i konsolidaciji odbrane imale su starešine koje su učestvovale u borbama u Donbasu od 2014. godine. Kadrovsko jezgro primilo je prvi udarac, a zatim je usledila mobilizacija obveznika i razvoj ratnih jedinica.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price