Svet

Da li je Zapad presudio Ukrajini?

Ne samo da više nije jasno može li Ukrajina ponovo da zauzme ono što im je Rusija od početka rata oduzela, već nije ni sigurno hoće li uspeti da spreči rusko napredovanje

Džo Bajden i Volodimir Zelenski / Foto EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia
dec 15 2023, 05:00

Podeli

Kada je Rusija u februaru 2022. izvršila invaziju na Ukrajinu, hrabrost, odlučnost i veština ukrajinskih boraca brzo su zaokupili maštu Evrope i Sjedinjenih Država. Jednom kada su ruske snage bile primorane da odustanu od svojih planova, zapadni lideri počeli su da pružaju pomoć Kijevu. Istina je da su se američki i evropski zvaničnici od samog početka trudili da spreče širenje rata koje bi NATO dovelo u direktan sukob s Rusijom, ali je činjenica da je vojna, finansijska i humanitarna pomoć sa Zapada tek kasnije počela da stiže u nešto impresivnijim količinama.

Međutim, prošao je već 21 mesec od početka rata, i sada je jasno da ni Ukrajina nije u stanju da ostvari brzu pobedu. Ruske snage i dalje zauzimaju oko 18 odsto ukrajinske teritorije, i iako su pretnje drugim delovima zemlje ograničene na napade raketama i bespilotnim letelicama, dugo očekivana kontraofanziva Ukrajine nije uspela da promeni rat. Rusi su se jednostavno ukopali u rat iscrpljivanja, dok Putin veruje da su njegove snage bolje opremljene od ukrajinskih i da će zbog toga u toj igri nadmudrivanja i moći da istraju duže.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price