Svet

Da li je Sinaj rešenje za “palestinsko pitanje”?

Dva naroda, dve države... Ali samo sa Palestincima na Sinaju

Ilustracija / - / World history archive / Profimedia
jan 27 2024, 05:00

Podeli

Svaki put kada Bliski istok proključa, krene horsko ponavljanje o rešenju “dva naroda, dve države” za izraelsko-palestinsko pitanje. Da je pomenuta solucija moguća, ona bi odavno bila implementirana budući da je predviđa rezolucija Ujedinjenih nacija iz 1947. godine koja je dala legitimaciju za stvaranje dveju država na prostoru od reke Jordan do Mediteranskog mora.

Palestincima se obećava država više od 75 godina. Kad je prvi put data svečana reč, Hari Truman je bio predsednik Sjedinjenih Američkih Država, strahovlada Josifa Staljina je dominirala Sovjetskim Savezom, Egipat je bio još uvek kraljevina, Ibn Saud je vladao u Rijadu, a na Zapadnoj obali i u Jordanu je držao zapaljive propovedi Hitlerov verni saveznik i prijatelj Džamal Huseini.

Od tada se svet promenio nekoliko puta, ali je priča o dva naroda, dve države ostala mrtvo slovo na papiru, ili bolje rečeno mantra za pranje savesti brojnih dušebrižnika nad sudbinom Palestinaca i Bliskog istoka u celini. Jedina, koliko-toliko, izvodljiva opcija o realizaciji plana “dva naroda, dve države” bila je ona o premeštanju Palestinaca na Sinajsko poluostrvo.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price