Svet

“Potop Al Aksa”: Kako je popustila “tvrđava Izrael”

Tvrdili su Izraelci da više nikada neće dozvoliti da se nađu zatečeni, ali moćni odbrambeni pojas oko Gaze građen tridesetak godina uljuljkao je sistem bezbednosti

Ruševine policijske stranice u gradu Sderotu, koji su nakratko bili preuzeli militanti Hamasa/ JACK GUEZ / AFP / Profimedia
okt 08 2023, 13:49

Podeli

Izraelci su od 2004. godine uložili puno novca u odbrambeni zid, u uređene položaje za odbranu od izolovanog Pojasa Gaze koji su kao osnovu imali sedam metara visoke ograde i sisteme osmatranja. Hamasovci i savezničke organizacije proučili su odbranu i pripremili iznenađenje – ujutro 7. oktobra pregazili su odbranu u jurišu koji su nazvali “potop” i pridodali su uz to ime džamije Al Aksa, one iz jerusalimskog Brda hrama. Obeležili su na taj način pola veka od Oktobarskog rata u kojem su Izraelci kao i sada doživeli strategijsko obaveštajno iznenađenje. U tom ratu pribrali su se posle nekoliko dana i uzvratili i porazili su protivnike, ali po cenu visokih gubitaka. Tvrdili su Izraelci da više nikada neće dozvoliti da se nađu zatečeni, da će oni prvi da udare, ali moćni odbrambeni pojas oko Gaze građen tridesetak godina uljuljkao je sistem bezbednosti u atmosferu bezbrižnosti.

Problem sa tvrđavama je što se vide, i ako imate dovoljno vremena uvidećete gde su njihove slabe tačke. Proračunate šta vam treba od sredstava i sledi završni čin – udar pravo u odbrambeni zid. Tako su hamasovci uradili i u ranim jutarnjim časovima 7. oktobra slomili izraelsku silu koja je godinama držala Pojas Gaze u blokadi. Zauzeli su u prepadu raštrkane baze koje su smeštene odmah iza zida, prepreke u kojoj su Izraelci videli savršeno sredstvo za borbu protiv agresivnih palestinskih mladića. Postavili su visoke prepreke, bodljikavu žicu i puno kamera. Zatim, osmatračnice koje su sa osloncem na senzorske sisteme imale da obezbede rano otkrivanje potencijalnog pokušaja proboja. U bazama su bili vodovi tenkova “merkava”, masivnih čudovišta od preko 60 tona borbene mase, i raznih borbenih vozila prilagođenih za borbe u urbanim uslovima. Mnogo su Izraelci uložili u tu tehniku, pažljivo su održavali vozila i vidi se to na snimcima Hamasa, njihovog propagandnog odeljenja koje se trijumfalistički trudi da svetu pokaže šta su učinili – iznenadili su Izraelce i pobili u krevetima.

Dokumentovani su primeri izraelskih boraca koji su istrčali polugoli samo sa balističkim prslucima sa okvirima za automatske puške i šlemovima. Stavili su na sebe najpotrebnije i izašli pravo pred metke hamasovaca. Društvene mreže su preplavljene snimcima uništenih izraelskih vozila, brutalnog masakra straža i kolona koje su nesmotreno pokušale da intervenišu. Tradicionalna brutalnost Palestinaca vidi se u potpuno suvišnim potezima kao što je prevoz leševa poginulih Izraelaca u vozilima. Zamislite ko ima vremena i volje da usred dinamičnog oružanog konflikta telo smatra za ratni trofej.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price