Bogdan Bogdanovic
Sport

Nema razloga da Bogdanović ne ostari lepo u NBA

Malo je utakmica koje Bogdan igra a da u tom momentu upravo on nije najškolovaniji igrač na parketu

Bogdan Bogdanovic Ilustracija VP/Profimedia
maj 14 2023, 11:36

Podeli

Košarkaški razvojni put Bogdana Bogdanovića, gledajući iz ove perspektive njegovu dosadašnju karijeru, odrađen je školski. Njegovim dosadašnjim i budućim uspjesima mahali su, mašu i mahati će svi oni zagovornici teorije da bi mladi Europljani prije NBA-a trebali proći proces kaljenja u elitnim europskim natjecanjima. Dakako, univerzalni put koji mladi talenti dogmatski trebaju slijediti, a koji im garantira konačni uspjeh i nekakvo samoostvarenje igranjem u NBA-u, ne postoji. Svaki je igrač priča za sebe, okružen specifičnim kontekstom, pod utjecajem različitih faktora i do istog cilja se može doći različitim putevima.

Igranje za Duška Vujoševića u Partizanu i Željka Obradovića u Fenerbahčeu također nije garancija da ćeš u NBA-u potpisivati basnoslovne ugovore, ali mogli bismo reći da takav početak uopće nije loš, dapače. Bogdanović je imao tu sreću da mu košarkaške fundamente usadi Vujošević, jedan od najvećih stručnjaka na ovim područjima iz oblasti razvoja mladih igrača, a nakon toga je Obradović Bogdanove talente ispolirao i iskoristio u svojim sistemima. Vujošević i Obradović bili su njegova osnovna i srednja škola. Da, trofeji koje je osvojio igrajući za Partizan i Fener su bitni i oblikovali su ga mentalno kao igrača koji je uvijek gladan pobjeda te želi i zna igrati pod pritiskom i opsadnim stanjem. Trofeji su njegove ocjene, ali ono što je preselio sa sobom na NBA fakultet nisu bile samo ocjene. Za tim u NBA-u nitko ne mari. Ocjene se mogu i kupiti, uostalom. Bogdanović je u NBA sa sobom iz Europe preselio nešto važnije, a to je znanje.

Košarkaško znanje kojim Bogdanović barata dok je na parketu impresivno je. Ne postoji utakmica u NBA ligi koju igra a da je u tom momentu on najbrži, najviši, najduži, najeksplozivniji, ili nešto peto naj u kontekstu fizikalija i atleticizma koje su u NBA-u uvijek na cijeni, igrač na parketu. Ali je zato malo i utakmica koje Bogdanović igra a da u tom momentu upravo on nije najškolovaniji igrač na parketu. Bogdan je oličenje košarkaške pismenosti, univerzalac koji može igrati više rola na parketu i čiji set tehničko-taktičkih vještina uz pripadajući košarkaški IQ savršeno pristaje današnjoj košarci.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price