Odgovornost
Psihologija

Zašto se plašimo preuzimanja odgovornosti?

Strah je preveliki, odgovornost preteška i ne znate koja je odluka prava. Ne zna niko

Odgovornost Strah se prevazilazi tako što odlučiš da postoji nešto vrednije od života, a to je da živiš smislen život / Ilustracija VP
maj 24 2024, 05:00

Podeli

Pre svega, zato što je zastrašujuće. Preuzimanje odgovornosti podrazumeva da donesemo odluku, sprovedemo je u delo, i podnesemo krivicu zbog te odluke, zbog lošeg ishoda ili neodobravanja drugih.

Preuzimanje odgovornosti na kraju dana jeste odluka da želimo da živimo kao ljudi koji su u stanju da prihvate da moraju da donesu odluku, i da ne mogu istim ponašanjem da dobiju različit rezultat.

Ne možeš želeti da se problemi razreše sami od sebe. Isto tako, prihvatanje odgovornosti znači i da treba raskrstiti sa jednim velikim strahom, strahom od smrti. Taj strah podrazumeva priznanje i svest o tome da je život kratak, mogućnosti ograničene, i, ono što je najvažnije – da nismo posebni.

Vreme prolazi, a to čekanje da drugi odluči, da nas drugi spase, da nas drugi promeni, da nam drugi kaže šta da radimo samo i jedino skraćuje naše vreme ovde.

Naravno, možete reći da je strah preveliki, da je odgovornost preteška, i da ne znate koja je odluka prava. Ne zna niko. U tome je suština.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price