Komunikacija
Psihologija

“Hvala na razumevanju” da se nosi u tri lepe

Šta se to dogodilo s ljudskim mozgom pa komuniciramo kao jeftini ali veoma nadrkani algoritmi

Komunikacija Kad ti neko kaže da „stoji na raspolaganju”, imaš li stvarno osećaj da je ta osoba tu za tebe, da ti pomogne oko čega treba i odgovori na pitanja koja ćeš možda imati? / Ilustracija Freepik
avg 17 2023, 05:00

Podeli

Znaš ono kad dobiješ mejl koji počinje sa „Poštovani, ovim putem Vas obaveštavamo…” pa onda neko teško razumljivo objašnjenje nečega što se desilo ili će se desiti, a što te se u devet od deset slučajeva uopšte ne tiče? I, naravno, „Za sva dodatna pitanja i informacije stojimo Vam na raspolaganju”, uz nezaobilazni „Srdačan pozdrav” na kraju.

Čak i u onom jednom od tih deset slučajeva kad te se takav mejl tiče, sve je napisano tako čemerno, da prosto proskeniraš pogledom i budeš u fazonu „e jebem li ga, valjda ništa neću propustiti nečitanjem ovog mejla”. I obično i ne propustiš; naprotiv, uštediš malo vremena i živaca, jer je nivo razumljivosti ovakvih poruka nivo „guska u magli” ili „tele u šarena vrata”.

Verovatno ti je teško da se setiš kad ti je poslednji put stigao takav mejl. No, to nije znak da pamćenje počinje da te izdaje, već nam svima stiže pun kufer takvih mejlova, pa smo prestali i da ih primećujemo. I njih i stvari koje tamo pišu, najčešće samo zbog toga kako pišu, jer ih više niko ne uzima za ozbiljno. Na primer, kad ti neko kaže da „stoji na raspolaganju”, imaš li stvarno osećaj da je ta osoba tu za tebe, da ti pomogne oko čega treba i odgovori na pitanja koja ćeš možda imati?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price