Vaspitanje
Psihologija

Šta kad nežno roditeljstvo nema efekta?

Ne, to ne znači da bi decu trebalo fizički kažnjavati jer "i nas su tukli i šta nam fali"

Vaspitanje Deca ipak najviše uče po modelu, odnosno na osnovu onoga što im mi kao roditelji svojim ponašanjem demonstriramo, više nego na osnovu onoga što im govorimo / Ilustracija Freepik
dec 19 2023, 05:00

Podeli

Nedavno je internetom kružio video napravljen osamdesetih godina prošlog veka u kome deca školskog uzrasta govore o tome koliko često dobijaju batine od roditelja, čime ih sve roditelji tuku te da li ih boli, ali primetih da niko od njih nije rekao kako se povodom toga osećao. Manifestno, način na koji govore ukazuje kako je strogo (fizičko) kažnjavanje dece bilo više pravilo nego izuzetak. Ovaj snimak je donekle u mom neposrednom okruženju naišao na brojne komentare i kontroverze koje i dalje dele roditelje na one koji podržavaju i one koji su protiv neadekvatnih načina disciplinovanja dece, među kojima je fizičko kažnjavanje. Iznenađena sam bila kako su neki ljudi reagovali u smislu “pa eto, oni su danas izrasli u dobre ljude, a vidi današnju decu… sve im je dozvoljeno”, ili nešto tipa “bar su se znala neka pravila i poštovanje prema autoritetu”. Naravno, bilo je i onih koji su sa velikim neodobravanjem posmatrali pomenuti snimak eksplicitno se protiveći metodama o kojima tada deca, a danas odrasli govore.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price