Sloboda
Psihologija

Imate li slobodnu volju?

Slobodna volja je mit, tvrdi Robert Sapolski, profesor na Stanfordu, u svojoj novoj knjizi

Sloboda Ako neko ima dovoljno snažnu volju, može to da iskoristi / Ilustracija Freepik
nov 09 2023, 05:00

Podeli

Robert Sapolski, profesor biologije na Stanfordu, u svojoj novoj knjizi „Determined“ tvrdi: „Ljudi nemaju slobodnu volju.“

Ono što filozofi nazivaju „uzročnim determinizmom“ predstavlja veliki izazov za pojam slobodne volje, kaže. Taj uzročni determinizam je ideja da je sve što se dešava proizvod nekih uzroka, koji su se desili u prošlosti, i koji nisu bili u našim rukama.

I kao što profesor Sapolski tvrdi, vaše namere i to kakva ste ličnost, to je sve rezultat interakcija između prirode i sredine u kojoj ste odrastali i u kojoj živite. Sve stvari su van naše kontrole. Po njegovom mišljenju „krivica ne treba da postoji, a kazna kao osveta ne može biti opravdana“.

Zamislite, piše autor teksta u „Atlantiku“, taj šokantni zaključak. Zamislite da je neko izvršio hladnokrvno ubistvo. Ubistvo sa predumišljajem, pažljivo isplanirano. A zamislite da je žrtva neko koga volite. Mnogima od nas bi ovaj scenario, čak i kada o njemu hipotetički pričamo, izazvao osećaj ogorčenosti i želju da se ubica kazni za počinjeno.

Za Sapolskog, to ne bi moglo da bude opravdano.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price