Psihologija

“Čovek po imenu Uve” je postao “Čovek po imenu Oto”, ali lekcije su iste

Osećaj zajedništva, snaga kolektivne svesti jednog društva, čin žrtvovanja kao namerni izbori koje čini zrela osoba – najverovatnije su suštinska pouka rimejka švedskog filma "Čovek po imenu Uve" nastalog po istoimenom romanu Fredrika Bakmana

Gledajući film “Čovek po imenu Oto” (koji je inače rimejk švedskog filma iz 2015. godine “Čovek po imenu Uve” nastalog po istoimenom romanu Fredrika Bakmana), ne možemo ne odati priznanje zadivljujućem načinu na koji je Tom Henks odigrao glavnog junaka / Foto Sony Pictures / Planet / Profimedia
apr 21 2023, 05:00

Podeli

“Ljudski život u zajednici omogućen je jedino kada se većina ujedini, što je snažnije od bilo kojeg izdvojenog pojedinca, i ostaje ujedinjena protiv svih izdvojenih pojedinaca… Suština toga leži u činjenici da se članovi zajednice suzdržavaju pred mogućnostima za svoje zadovoljstvo, dok pojedinac nije znao za takva suzdržavanja” (Frojd, 1930).

Ovako Frojd pominje žrtvovanje u knjizi “Civilizacija i njena nezadovoljstva”, napominjući da se ljudska bića odriču svojih sebičnih interesa samo da bi očuvala grupnu koheziju, odnosno da je “civilizacija izgrađena na odricanju od nagona”.

Gledajući film “Čovek po imenu Oto” (koji je inače rimejk švedskog filma iz 2015. godine “Čovek po imenu Uve” nastalog po istoimenom romanu Fredrika Bakmana), ne možemo ne odati priznanje zadivljujućem načinu na koji je Tom Henks odigrao glavnog junaka predstavljajući ga kao ogorčenog i analno-retentivnog udovca.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price