Tisšina
Psihologija

“Samo ućuti”: Moć je u držanju jezika za zubima

Živimo u svetu koji ne samo da podstiče već i zahteva da se previše često oglašavamo: steći milion pratilaca na Tviteru, postati influenser na Instagramu, napraviti viralni video. Da li je nužno odati se svemu tome?

Tisšina Mnogi od najuspešnijih i najmoćnijih ljudi rade upravo suprotno: ostaju uzdržani, umesto da traže pažnju (pričanjem) / Ilustracija/Asiromerro
apr 04 2023, 07:00

Podeli

Svet je prepun onih koji mnogo pričaju. Često imate posla s njima. Oni su ona “štetočina” u kancelariji koja ubije svaki ponedeljak prepričavajući ama baš sve detalje onoga što su radili proteklog vikenda. Imaju potrebu da istresu svaku misao iz glave. To je onaj “kreten” koji govorom nadjačava sve tokom večeri, da zamišljate kako ga ućutkujete nasilnim putem. Oni su one komšije koje vas zaskoče i provedu sat vremena pričajući vam priče koje ste već čuli; arogantna sveznalica koja uskače u reč kolegama na sastancima; CEO koji ne može da ućuti čak ni na Tviteru, iako će ga ta nesmotrenost uvući u nevolju.

Da budem iskren, to su mnogi od nas, piše u uvodu Den Lajons, američki pisac, nekadašnji urednik u Forbsu i Njuzviku, u knjizi STFU (Shut the fuck up): The Power of Keeping Your Mouth Shut in an Endlessly Noisy World (u slobodnom prevodu: Moć držanja jezika za zubima u beskrajno bučnom svetu), koja je objavljena početkom marta. U delovima koji su osvanuli u naslovnom tekstu Tajm magazina, Lajons je pokušao da objasni zbog čega neki ne zatvaraju usta, što ih čini kompulzivnim pričalicama i teško nadgovorljivima.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price