Spasilac i žrtva
Psihologija

Da li si spasilac ili žrtva?

Jednoga dana, naučićete da se može živeti i drugačije, a ne samo u dihotomiji toga dana, moći ćete da osetite da vredite, i moći ćete da prihvatite tuđu brigu, ljubav i pažnju

Spasilac i žrtva Uloga žrtve je nešto što se u životu, odnosima i vezama često odigrava, a vrlo retko primećuje / Ilustracija Freepik
apr 16 2024, 05:00

Podeli

Pretpostavimo da smo celog života odigravali ulogu dobrog deteta koje spasava druge i brine o svačijim potrebama sem o svojim. Sve to nismo radili zato što mnogo volimo druge, već zato što smo naučili da nijedna borba za sebe i sopstvene potrebe nije dozvoljena.

Nekada davno, u kući, naučili smo da se sklanjamo i plašimo, da brinemo o drugima a ne o sebi. Sva je prilika da smo u kući i imali nekoga ko je vrlo umeo da se pobrine za sebe i svoje potrebe.

Takvo ponašanje majke ili oca nije moralo da nam se dopada. Možda nas je i plašilo. Ono što je sigurno, to je da nismo želeli da budemo takvi. Odrasli smo sa niskim samopoštovanjem i samopouzdanjem i lošom slikom o sebi i teško nam je sami sebe da prihvatimo i podržimo.

Pošto je to tako, logično je da smo razvili anksiozne simptome kako bismo bili spremni na svaku reakciju tog roditelja u kući. Međutim, kako smo odrasli, tako smo te simptome, koji su bili korisni kada smo bili mali, zadržali i sada nam prave problem.

I kako sada, u ovoj zamišljenoj priči, to dalje ide?

 

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price