Fotografija iz arhive porodice Ranković

Tajne neobjavljenog intervjua Leke Rankovića

Šta je drug Marko rekao novinaru NIN-a u jedinom oglašavanju nakon Brionskog plenuma i zašto taj razgovor nikada nije izašao? Da li je Leka uopšte razumeo šta se tada događalo? Da li je njegovim padom srušena i Jugoslavija? I ko je "dezinformisao Starog"...

sep 05 2023, 17:00

Podeli

U dvorištu rodne kuće Aleksandra Rankovića u Draževcu nema ruža. Još dok je bio u snazi i političkoj moći, Leka je skromnu kuću sa odžaklijom u srcu objekta renovirao i u dvorištu posadio borove, čija današnja visina svedoči o prolaznosti. Bila je tu i mala bašta, nekoliko leja i pažljivo uređen ružičnjak.

Prošlo je 40 godina od njegove smrti i više od pola veka od kada su njegova snaga i politička moć sasečene u korenu, iako je bio deblji od korena borova koji u dvorištu rodne kuće i dalje rastu, nabubreli pod sprženom travom. Ostalo je da se prepričava, da se tumači, da se u kafanama prekidaju pesme kada on uđe, ostali su znatiželjni pogledi prolaznika koji su gledajući u Rankovića u prolazu prepoznavali surovost kletve – imati pa nemati.

Jednog je dana, posle jedne takve, porodične šetnje, po povratku kući, zaintrigirana pogledima i interesovanjem prolaznika, Rankovićeva unuka pitala: “Šta je to Dekoli radio pre nego što je sadio cveće?”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price