Istorija Politika

Šta je Vatikan znao o Holokaustu

Pio XII, ratni papa, "Hitlerov papa", papa koji je napokon stavljen na jelovnik historičara

Papa Pije XII / Universal History Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia
okt 31 2023, 05:00

Podeli

U mučnim godinama totalitarizama i svjetskih sukoba, Pio XII. svjedočio je da je samo Krist istinska ljudska nada, istaknuo je papa Benedikt XVI. u četvrtak 9. oktobra 2008. na misi u bazilici sv. Petra, koju je služio u prigodi 50. obljetnice smrti sluge Božjega Eugenia Pacellija. Na euharistijskom slavlju, na kojemu su sudjelovali sinodski oci (od 5. do 26. oktobra 2008. godine održavala se jedna na temu: Riječ Božja u životu i poslanju Crkve), Papa je podsjetio na neumorno zalaganje Pija XII. “za mir i zaštitu progonjenih, a na poseban način Židova”. Osim toga, Papa je istaknuo i izvanrednu aktualnost nauka pape Pacellija, koji je, kako je rekao, za vjernike i dalje sigurni oslonac.

Nakon mise, papa Ratzinger je sišao u vatikansku kriptu gdje se pomolio pred grobom Pija XII. Benedikt je, treba li dodati, strašno puno radio na kauzi Pija XII., ali je onda na scenu stupio papa Franjo, kudikamo oprezniji pastir. Pišem veliku priču koja se tiče nas jer se tiče i Alojzija Stepinca, jer se tiče ovog pontifikata, vremena u kojem se, konačno, malo prikočilo s hagiografijom i više pažnje posvećuje historiografiji. Da, tako, pišem o ratnom papi, o “Hitlerovom papi”, o papi koji je napokon stavljen na “jelovnik” historičara.

Povod za pisanje ovog teksta za Velike priče jest nedavno održana međunarodna konferencija “Novi dokumenti iz pontifikata pape Pija XII. i njihovo značenje za židovsko-kršćanske odnose – Dijalog između povjesničara i teologa” koja je održana od 9. do 11. oktobra na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu. Točnije: organizirana od strane Instituta za židovske studije i Fakulteta povijesti navedenog univerziteta, Suvremenog dokumentacijskog židovskog centra iz Milana (CDEC), Centra za katoličko-židovske studije Univerziteta sveti Leo na Floridi, Programa za etiku, religiju i Holokaust Memorijalnog muzeja za Holokaust iz Washingtona i Svjetskog centra za pamćenje Holokausta Yad Vashem iz Jeruzalema te sponzorirana od strane Svete Stolice (Vatikanskog apostolskog arhiva, Dikasterija za kulturu i obrazovanje i Dikasterija za promoviranje jedinstva), State Departmenta te njegovog ureda za pitanja vezana uz Holokaust i ambasade SAD-a pri Svetoj Stolici, Saveza židovskih zajednica u Italiji i Fondacije za religijske znanosti (FSCIRE).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price