Istorija Politika

Bilo bi vrijeme da Hrvati prestanu lagati o razlozima smrti Alojzija Stepinca

Jer nije istina da je trovan i zračen. Umro je od bolesti zvane polycythaemia vera rubra (tumorno umnožavanje crvenih krvnih tjelešaca)

Alojzije Stepinac u kućnom pritvoru i papa Ivan Pavao II u Hrvatskoj 3. oktobra 1998. godine / Fotografije rich Lessing / akg-images / Profimedia (Stepinac) i GERARD JULIEN / AFP / Profimedia (papa i Franjo Tuđman)
feb 10 2024, 05:00

Podeli

Zagrebačka nadbiskupija je obilježila 25. godišnjicu beatifikacije zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca) i to u subotu, 30. septembra misnim slavljem kojeg je u Mariji Bistrici predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

U Mariji Bistrici je Stepinac i beatificiran 3. listopada 1998. Beatifikacija znači da ga mjesna Katolička crkva može slaviti, posvećivati mu crkve i slično, ali svjetske relevantnosti blaženik još nema jer se to događa kanonizacijom, dakle, uzdizanjem blaženika na rang sveca, a što znamo, papa Franjo je u slučaju Stepinca odgodio do daljnjeg (i o tom ćemo složenom procesu uskoro ovdje pisati).

Nažalost, na Kutlešinom portalu (portalu nadbiskupije) objavljuju se i neistine o Stepincu. U prvom nastavku serije članaka u povodu navedene godišnjice donosi se hrvatski prijevod Dekreta o mučeništvu sluge Božjega Alojzija Stepinca kojeg je priredio pročelnik Tiskovnog ureda nadbiskupije i vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Tomislav Hačko.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price