Istorija

Sutjeska, najveća gerilska bitka Drugog svetskog rata

Da li smo spremni da se odreknemo velike istorijske pobede zbog ideoloških razmirica?

Komandant Prve proleterske brigade Danilo Lekić govori borcima uoči proboja na Sutjesci, juna 1943. / Izvor: Wikimedia commons/Muzej Istorije Jugoslavije
maj 14 2023, 05:00

Podeli

Nezahvalno je biti prorok, ali ja predviđam da ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj za dva dana skoro da neće biti tekstova o 80 godina od Varšavskog ustanka, najveće gerilske borbe protiv sila Osovine u Evropi. Za razliku od Varšavskog ustanka, partizani su uz ogromne gubitke, pretekli posle Sutjeske. Sutjeska je po broju palih boraca, najveća bitka Hrvata u 20. veku, i to na pravoj strani. Hrvatskoj i danas pomalo smeta jugoslovenski i levičarski karakter te borbe.

U Varaždinu su srednjoškolci bili zbunjeni pitanjem da li je Hrvatska pobedila u Drugom svetskom ratu. Podelili su se na skoro jednake delove po tom pitanju. I Srbija i Republika Srpska se kolebaju oko partizanskog nasleđa, koje jeste protivrečno. Ali treba li da zbog opravdane kritike komunističkih grehova odbacimo veliki međunarodni istorijski kapital koji su nam ostavili partizani? Uz sve svoje zablude, pa i zločine, partizanska vojska je bila, posle kineske, najveća gerilska vojska na svetu. A Kineza je bilo nešto više. Najveći broj partizana su bili Srbi. Od jugoslovenskih naroda, najlakše se sa partizanima identifikuju Bošnjaci, iako je njihovo učešće u pokretu bilo beznačajno. Naprotiv, po procentu stanovnika više je bosanskih muslimana bilo u SS-u nego Nemaca iz Nemačke. Da li smo spremni da se odreknemo velike istorijske pobede, zbog ideoloških razmirica?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price