Svet

Duga (i smrtonosna) istorija sukoba Palestine i Izraela, od 1914. do danas

Prethodnih sedam decenija donelo je ratove, ustanke a ponekad i naznake kompromisa. Ipak, do njega nikada nije došlo

Nakba, palestinski egzodus iz 1948. godine / Pictures From History / akg-images / Profimedia
okt 14 2023, 05:00

Podeli

Tekst iz Washington Posta za Velike priče priredila je Nikolina Ilić

Jedan od najsmrtonosnijih i najodvažnijih napada – iznenadan i koordinisan od palestinske ekstremističke grupe Hamas – na Izrael, ponovo je u prvi plan stavio višedecenijski problem – izraelsko-palestinski konflikt. Kako navode izraelske vlasti, od subote je ubijeno najmanje 1.200 ljudi. Sa druge strane, i Palestinci su izjavili da je u izraelskim udarima stradalo najmanje 1.100 ljudi. Smatra se da Palestinci drže više od 100 Izraelaca kao taoce u Pojasu Gaze, a predsednik SAD Džo Bajden rekao je da među taocima ima i Amerikanaca.

Koreni ovog konflikta su duboki i složeni. Datiraju još od osnivanja Izraela, 1948. godine, pa i ranije. Palestinci i Izraelci teritoriju između reke Jordan i Sredozemnog mora vide kao svoju, a hrišćani, Jevreji i muslimani smatraju delove te zemlje svetim. Prethodnih sedam decenija donelo je ratove, ustanke a ponekad i naznake kompromisa. Ipak, do njega nikada nije došlo.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price