Politika

Šengen ili karma je kučka

Mračna tajna u temeljima ulaska Hrvatske u Europu bez granica. Postaje li Schengen Plenkoviću uteg u predizbornoj kampanji?

Ilustracija VP/Profimedia
okt 23 2023, 08:57

Podeli

Panika se mogla napipati prstima. Iako je godinama uvjerljivo vodio u anketama, Plenkovićev HDZ je prije posljednjih parlamentarnih izbora počeo gubiti tlo pod nogama. Pirova pobjeda i tanka prednost u broju dobivenih glasova na izborima za Europski parlament 2019. godine (HDZ i SDP su osvojili isti broj, po četvero eurozastupnika), slijedila je bolnim i solidno uvjerljivim porazom stranačke kandidatkinje i dotadašnje predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima početkom sljedeće godine. Još, gore, predsjednicu je potukao premijerov stari rival, Zoran Milanović.

U anketama je početkom te 2020. godine SDP pretekao HDZ. I prednost se, u godini u kojoj su se trebali održati najvažniji, parlamentarni izbori, krenula povećavati. A onda je udarila korona.

Nikad zabilježeno izvanredno stanje, sa ljudima koji su čučali u svojim kućama i stanovima i društvom koje je odjednom globalno stisnulo pauzu, dalo je na težini svim vladama na svijetu. Oni sretniji, koje nije pogodio prvi udar pandemije prije nego je došlo do lockdowna, mjesecima su mogli živjeti u uvjerenju da se sjajno nose s novom pošasti. Hrvatski građani su, pogotovo u početku, s velikim povjerenjem pratili sve istupe vlasti vezane uz koronu i ankete su počele pokazivati da popularnost HDZ-a opet ubrzano raste.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price