Društvo

Kako su Slovenci prestali da skijaju

Što ako danas, trideset godina nakon osamostaljenja, Sloveniji Alpe i skijanje nisu potrebni da bi je odvajali od Jugoslavije i jugoslavenstva?

Ilustracija / VP/Profimedia
mar 10 2023, 11:50

Podeli

Kupatilo je bilo startna kućica, iz nje su se skijaši spuštali na hodnik, prvi ravniji dio staze, da bi nakon toga ulazili na strminu dnevne sobe na čijem se ulazu mjerilo sporedno vrijeme, ali utrka se zaista odigravala u završnici, u kuhinji, to je bio najzahtjevniji dio staze i tu su izlijetali čak i mnogi iskusni skijaši te su se samo rijetki spuštali u ciljnu ravninu u špajzi. Bilo mi je sedam ili osam godina, upravo smo preselili u novi, veći stan, a ja sam bio lud za skijanjem. I čim krene sezona svjetskog kupa i jutarnji prenosi slaloma iz Wengena i Garmischpartenkirchena, čim se na našem televizoru pojavi Rok Petrovič sa velikom bijelom kacigom, krene i svjetski kup na skijalištu našeg stana. Plastični čunjevi za kuglanje i slične igračke postajale su zastavice i ja sam sa maskom na očima vrludao među njima.

Iako moji roditelji nisu skijali, meni je skijanje bilo zaista važno. Išao sam u školu skijanja i odlazio na zimovanja, ali prije svega sam volio skijanje kao sport koji sam gledao na televiziji. Vjerojatno su i djeca u drugim dijelovima Jugoslavije voljela skijanje, ali sumnjam da su sa onakvom zebnjom čekala preludij “Te Deuma” Marc Antoina Charpentiera kojim je počinjao televizijski prijenos prve vožnje muškog slaloma u Kitzbühelu.

Danas moji sedmogodišnji sinovi ne skijaju od kupatila do špajza niti gledaju prijenose slaloma. Istina je da im mi ne dozvoljavamo da divljaju po stanu kao što su moji roditelji dozvoljavali meni, ali nije u tome stvar. Oni uživaju u skijanju, no skijanje im je kao sport nevažno i ne poznaju po imenu nijednog slovenskog skijaša ili skijašicu. Djelomično i zbog toga što od 2016. i umirovljenja Tine Maze Slovenija nema pravu skijašku zvijezdu (u muškoj konkurenciji istinske zvijezde nema još od vremena Jure Košira, dakle skoro dvadeset godina), ali kada bi trenutno najbolji slovenski skijaši, Žan Kranjec i Ilka Štuhec, rezultate koje postižu danas postizali krajem osamdesetih ili početkom devedesetih, bez sumnje bi bili velike zvijezde.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price