Politika

Političko-bezbednosni dani: Potpuno drugačije bombardiranje Čačka i “onaj” osećaj iz “Terminatora”

Evrovizija, Ukrajina od Končite do Lajbaha, tri godine kovida...

The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
mar 07 2023, 13:51

Podeli

Ne verujem baš u te stvari, nisam ni nešto posebno sujeveran, ali zar ne zvuči proročki da će stvari krenuti naopako kad bradata žena pobedi u Evropi? I tako je bilo 2014. u Kopenhagenu na Pesmi Evrovizije. Pobedila je pesma „Rise like a Phoenix“ koju je izveo predstavnik Austrije Končita Vurst (bradata žena), čije je pravo ime Tom Nojvirt. Ali ruska aneksija Krima desila se u martu 2014, pre Končitine pobede, tako da malobrojnim futurolozima koji su ovde videli nove Sudete, nije trebala “bradata žena” da ukapiraju stvari.

Ako je to i bilo predskazanje (pre kovida i pre ovakvog rata u Ukrajini), sada je otprilike sve jasno i ne treba mnogo vidovitosti da bi se osetio globalni pesimizam. Nakon Kralja Čačka (Nenada Marića) stiže na velika vrata još jedan mladi Čačanin (sa radom u Velikoj Britaniji), Luka Ivanović – Luk Blek (Luke Black), koji će predstavljati Srbiju na Eurosongu sa pesmom “Samo mi se spava”. Činilo se da će angažovani riječki zajebanti Let 3 biti i neformalni predstavnici Srbije, kao što je Konstrakta lane bila Hrvatske, ali bogami Luk Blek se nametnuo svojim sendmenovskim nihilizmom. A i ime onog albuma Let 3 “Bombardiranje Srbije i Čačka” sad deluje bizarno aktuelno. A i konkurentske su to stvari za Evrosong u Liverpulu.

Ukrajina od Končite do Lajbaha

Da je koju godinu stariji, ovaj Čačanin bi komotno mogao da zameni britanskog glumca Toma Staridža koga su Vorner Bros i Netfliks odabrali među dve hiljade kandidata koje su predložili kasting menadžeri za ulogu Morfiusa, vladara Kraljevstva Snova, čuvenog DC-jevog stripa koji je napisao Nil Gejmen. Luk Blek imao je hiperestetizovan sendmenovski nastup na domaćem izboru, sa pozadinskom virtuelnom podrškom koja je izgledala kao da vizuelni tvorac Elijena, Hans Rudi Giger kreira srpskog transformersa za Liverpul. Ionako Lajbah nije uspeo da ovo takmičenje simbolički vrati u Ukrajinu, koja je pobedila prošle godine, jer je koncert Slovenaca u Ukrajini otkazan iz kontroverznih političkih razloga.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price