Politika

Je li Jura Stublić Bruce Springsteen, a Zoran Milanović Donald Trump

Ekstremno talentiran čovjek koji je i puno obećavao i puno ostvario, ali koji se na koncu rasplinuo u nekom svom svijetu, pretvorivši se u čovjeka kojeg malo tko više doživljava ozbiljno

/ Ilustracija VP / Profimedia / Screenshot
mar 25 2024, 01:35

Podeli

Politička bomba koju je aktualni hrvatski predsjednik Zoran Milanović proizveo šokantnim istupom na presici na kojoj je najavio da će se kandidirati za premijera i poraziti Plenkovića i hadezeovu državu pa tek nakon toga napustiti dužnost predsjednika, zajedno sa svim raspravama i preporukama Ustavnog suda koje su uslijedile, imala je i jasan muzički background. To je pjesma “Rijeke pravde” grupe Film, s njihovog četvrtog studijskog albuma “Signali u noći” iz 1985. godine, ujedno i posljednjeg pravog albuma grupe Film u kakvoj-takvoj izvornoj postavi, odnosno zajedno s Marinom Pelajićem i Mladenom Maxom Juričićem. Sve nakon toga, čak i kad je potpisano imenom Filma, zapravo su bili samostalni projekti Jure Stublića.

Čovjeka koji je i autor Milanoviću tako metaforički drage pjesme “Rijeke pravde” koju ovaj uporno citira u posljednjim istupima. Čitav taj album, koji je zapravo odjava grupe Film, a nastaje točno na polovici osamdesetih, u vremenu kada je naivnost novog vala ostavljena iza njih i kada nastupaju zrele osamdesete, sa svim iskoracima i slobodama koje dolaze, ali i slutnjama užasa koji slijedi, a koje kod Stublića nisu bile ništa manje izražene nego kod Štulića, snimljen je u toj dvojnosti. S jedne strane, izvorni Film, pojačan s bivšim i budućim bubnjarom Parnog valjka, Draženom Scholzom, uz gostovanja Davora Slamniga na gitari, Haustorovog Nikole Santra na Trombonu, Massima Savića u vokalu i u svjetskoj produkciji Nicka Van Eedea, kao vrhunac artističkog umijeća i hvatanja koraka s vremenom u zvuku, a s druge u apokaliptičnim tekstovima i hvatanjem duha vremena koje nije obećavalo previše lijepih stvari u društvu.

S te strane, odnosno iz današnje perspektive, čak i himnička pjesma “Pjevajmo do zore” koja je postala jedan od najvećih hitova grupe, zvuči kao poziv na eskapizam od onoga što slijedi. Eskapizam u kojeg se Stublić povukao tek nakon što je rekao ono što je imao za reći na početku rata.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price