Politika

Hrvatska će birati između dvije desnice

Nitko živ ne može s punim pouzdanjem nagađati što će Milanović o nekoj temi reći, jer može – a uglavnom i hoće – kazati sve

Zoran Milanović i Andrej Plenković nakon parlamentarnih izbora 2020. godine / foto Stipe Majic / AFP / Profimedia
mar 23 2024, 05:00

Podeli

U siječnju 2018., dakle, već nakon prve godine Trumpova mandata, novinar BBC-a se zapitao postoji li trampizam odnosno možemo li iza svega što je predsjednik SAD-a do toga trenutka izgovorio, uradio ili najavio da će uraditi prepoznati konture koherentnog i sveobuhvatnog pogleda ako ne baš na svijet, a onda bar na politiku, ekonomiju i društvo, ili se, pak, radi o slučajnoj nakupini djela i riječi za koje su odgovorni njegovi instinkti i nagoni odnosno populistička težnja da se ugodi što većem broju birača.

Ron Christie, republikanski analitičar koji je radio za Bijelu kuću u mandatu Georgea W. Busha, ovako mu je odgovorio: „Trampizam je ono u što predsjednik vjeruje u bilo kojem trenutku bilo kojega dana o bilo kojoj temi. U ponedjeljak može čvrsto vjerovati kako ne postoje klimatske promjene, u utorak tvrditi kako je baš on najvatreniji zagovornik teorija o klimatskim promjenama, da bi se u srijedu iznova vratio na prvotnu tezu. Sigurno se ne radi o cjelovitom intelektualnom pristupu kakav smo imali osamdesetih godina s Ronaldom Reaganom i Margaret Thatcher.” Na tu se opasku skladno nadovezao još jedan novinarov sugovornik, Haley Barbour, odvjetnik i lobist koji je svojedobno radio u administraciji hollywoodskog glumca iz B-produkcija: „Reagan je bio izložen velikim kritikama medija, baš kao i gospođa Thatcher, ali u njihovom slučaju ste dobro znali što smjeraju i koji je njihov cilj, jer ste znali u što vjeruju. Danas ta vrsta dosljednosti ne postoji ili je mi ne možemo vidjeti.”

Umjesto zaokruženog, temeljitog i cjelovitog programa, postoje samo slogani tipa „America First” ili „Make America Great Again”, turbopatriotske dude varalice po mjeri naivaca koji se rasplaču čim ugledaju zastavu. Što se doista kuha u glavi nad kojom je podignuto blajhano gnijezdo, možemo samo nagađati, i to iz jednostavnog razloga što ni sam Trump kad se ujutro probudi nije siguran što će uvečer misliti.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price