Politika

Izgleda da nije ni profesionalni Bosanac

Šta se desilo sa čovekom koji je 1991. rekao da nije "Srbin po profesiji"? Možda je znao da mu tadašnja Srbija neće oprostiti, a da neće ni njegova Bosna i Hercegovina, kazat će mu se skoro 30 godina kasnije

Bogić Bogićević / ilustracija VP
feb 22 2024, 05:00

Podeli

Bogić Bogićević – čovjek čije ime i prezime nosi religijsku snagu ući će u istorijske almanahe zbog dva neordinarna poteza, zbog čega bi i njegovoj politici – za koju ima onih koji kažu da je rijetka koja u istu rečenicu stavlja “poštenje” i “politika” – mjesto u knjigama i pričama, ne u pohabanim skupštinskim klupama.

“Bogiću, pa ti si Srbin”, zgroženo mu je dobacio Borisav Jović, tadašnja desna ruka Slobodana Miloševića, kada je svojim glasom spriječio “legalizaciju” državnog udara koji su spremali u srbijanskom političkom vrhu Slobodan Milošević i general Veljko Kadijević uz pomoć svojih sljedbenika u tadašnjem Predsjedništvu Jugoslavije.

Bila je to godina 1991.

Milošević je prethodno uz pomoć jogurt pučeva i “događanja naroda” uzeo pod svoje pola Jugoslavije da bi pokušao osvojiti drugu polovinu. Milošević je računao na njega, na Bogića, da će glasati po “etničkoj savjesti”, ali on je glasao po svojoj savjesti te digao ruku protiv i spriječio Miloševića u tadašnjem naumu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price