Ilustracija: VP

Poslednja radost Jugoslavije: Jedan pozni maj u Bariju

Svi se sećaju gde su bili, sa kim, šta su pomislili i kako su proslavili kada su čuli: "Crvena zvezda je pobednik Kupa evropskih šampiona..." Istina je da Zvezda, da nije bilo tog osećaja bespomoćnosti pred rat i da se rastanak nije tako približio, do te titule možda ne bi ni došla. Možda bi, verujući u sliku koju je o sebi gradila, poput zemlje čija je poslednja nada bila, samo iskopnila čekajući sledeću priliku. Zato je od "sledeće" bila važnija "poslednja"...

maj 29 2024, 10:00

Podeli

“Srećni nikada ne razmišljaju o sreći. To je posao za nesrećne.”

Navijačima Crvene zvezde “sreća je stigla” 29. maja 1991. godine, tačno u 22.46 i trideset i kusur godina kasnije svako od njih moći će do detalja da opiše šta je u tom trenutku radio. U trenutku kada je razmišljanje o sreći konačno moglo da prestane posle decenija nesrećnih i nepravednih poraza i posle straha da i poslednja šansa neće biti iskorišćena.

Svi se sećaju gde su bili, sa kim, šta su pomislili i kako su proslavili kada su čuli: “Crvena zvezda je šampion Evrope, Crvena zvezda je pobednik Kupa evropskih šampiona…”

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price