Ilustracija: VP

Poslednja radost Jugoslavije: Jedan pozni maj u Bariju

Svi se sećaju gde su bili, sa kim, šta su pomislili i kako su proslavili kada su čuli: "Crvena zvezda je pobednik Kupa evropskih šampiona..." Istina je da Zvezda, da nije bilo tog osećaja bespomoćnosti pred rat i da se rastanak nije tako približio, do te titule možda ne bi ni došla. Možda bi, verujući u sliku koju je o sebi gradila, poput zemlje čija je poslednja nada bila, samo iskopnila čekajući sledeću priliku. Zato je od "sledeće" bila važnija "poslednja"...

maj 29 2023, 06:00

Podeli

“Srećni nikada ne razmišljaju o sreći. To je posao za nesrećne.”

Navijačima Crvene zvezde “sreća je stigla” 29. maja 1991. godine, tačno u 22.46 i trideset i kusur godina kasnije svako od njih moći će do detalja da opiše šta je u tom trenutku radio. U trenutku kada je razmišljanje o sreći konačno moglo da prestane posle decenija nesrećnih i nepravednih poraza i posle straha da i poslednja šansa neće biti iskorišćena.

Svi se sećaju gde su bili, sa kim, šta su pomislili i kako su proslavili kada su čuli: “Crvena zvezda je šampion Evrope, Crvena zvezda je pobednik Kupa evropskih šampiona…”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price