Politika

Gubitnički mentalitet: Opozicija se plaši i mogućnosti da dobije vlast

Razlog je jednostavan: njima je i ovako dobro. Zastupnički odnosno poslanički mandat pretpostavlja nikakav napor, a u paketu s njim ide više nego pristojna plaća i, u budućnosti, penzija

/ Image by Freepik
avg 29 2023, 05:00

Podeli

Kao što postoji pobjednički mentalitet, postoji i gubitnički. O prvome većina ljudi – u koju nevoljko ubrajam i sebe – zna malo. O drugome bismo već mogli štošta kazati. Nije nikakvo čudo što se na svačijem popisu najdražih vječnih melodija nalaze uglavnom balade i tek možda poneka pjesma bržega tempa. Srcu su nam najbliže sjetne kompozicije čiji autori i izvođači ispovijedaju svoje gubitke u kojima možemo prepoznati ponešto i od vlastitih emocionalnih deficita. Nemam pojma što slušaju šampioni, ali pretpostavljam da su u pitanju brzi, veseli, plesni brojevi koji odgovaraju njihovom pobjedničkom raspoloženju i mentalitetu, jer oni život definiraju kao golu sumu uspjeha. Nama koje uspjeh obilazi kao kiša oko Kragujevca, suđeni su molski evergreeni. Uz takav soundtrack teško se oduprijeti iskušenju da počneš samoga sebe sažalijevati. A time si već načinio prvi ozbiljan korak u produbljivanju svoga gubitničkog statusa.

Hoćete primjer? Vodim vas na sjeverozapad, u lijepi Edinburgh, ali ne u njegovo povijesno središte koje se nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine, nego u lučko predgrađe Leith, u kojemu su 1875. godine pripadnici tamošnje, nekoć brojne irske zajednice osnovali nogometni klube Hibernian. Na porijeklo utemeljitelja još uvijek podsjećaju ime i grb kluba te zelena boja njegova dresa, premda se navijači već odavno ne regrutiraju po etničkom odnosno konfesionalnom ključu, nego po teritorijalnoj pripadnosti. Hibernian je dirljivo neuspješan klub. U svojoj dugoj povijesti samo četiri puta uspio je osvojiti škotsko prvenstvo, a čuli ste, pretpostavljam, da njihova liga nije baš bogzna što. Zadnji put su pobjednički pehar podigli davne 1952. godine, što će reći da je u Leithu vrlo malo živih svjedoka toga veličanstvenog uspjeha.

Prije tridesetak godina navijači Hiberniana plebiscitom su izabrali svoju himnu, a vrijeme je pokazalo da su imali itekako rafiniran ukus. Otada su se u više, naravno, neformalnih prilika diljem svijeta radili popisi najljepših pjesma koje su prigrlili nogometni navijači, i himna tifoza iz Leitha često bi se našla na samome vrhu. U najgorem slučaju, spuzla bi do drugog ili trećeg mjesta, ali veoma rijetko.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price